Ny socialtjänstlag i dag

I dag träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Lagen ska ge socialtjänsten verktyg att jobba tidigt förebyggande och ge insatser på ett enklare sätt än tidigare.

I själva verket är det faktiskt så att i princip alla bestämmelser i den gamla socialtjänstlagen finns med även i den nya. Den nya lagen kan därmed sägas vara en uppdaterad version av den gamla.

Några av de större nyheterna i den nya socialtjänstlagen är att det uttryckligen står att socialtjänsten ska vara lättillgänglig och förebyggande. Socialtjänsten får ett brottsförebyggande ansvar och att det finns ett särskilt sådant ansvar i förhållande till barn och unga i kommunen.

En annan viktig nyhet är att samtliga av socialtjänstlagens verksamheter ska bedrivas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det innebär att socialtjänsten ska arbeta efter kunskap som har tagits fram genom forskning och/eller vuxit fram i verksamheten från såväl anställda inom socialtjänsten som brukare. Socialtjänsten kan dock ändå bedriva verksamhet inom ett område om det saknas sådan kunskap.

Det blir även tydligare att ett övergripande mål för socialtjänsten är arbeta för att främja jämställda levnadsvillkor mellan män och kvinnor. Verksamhetens praktiska utformning ska inte bidra till att upprätthålla omotiverade skillnader mellan könen.

Den nya lagen har stuvats om för att bli mer lättförståelig. Även språket har förnyats och en rad äldre uttryck har ersatts med mer moderna. Några exempel är att uttrycket ”sörja för” ändras till ”arbeta för”. ”Stöd och hjälp” ersätts med ordet ”insatser” och ”missbruk” kallas numera för ”skadligt bruk” eller ”beroende”.

Text Markus Dahlberg Foto Sveriges riksdag

Senaste artiklarna