Äldre behöver mer protein än andra. Kött, fisk, ägg och nötter är livsmedel msom innehåller mycket protein.

Äldre behöver mer protein än de flesta känner till

Personer över 65 år behöver uppemot 40 procent mer protein än yngre vuxna, något som få seniorer känner till. Det slår Livsmedelsverket fast i en ny undersökning.

Protein är extra viktigt för att bevara kraft och hälsa när man blir äldre. För de flesta som är 65 år eller äldre är detta inget problem eftersom en normal kost med normalstora portioner innehåller tillräckligt med protein. Men när aptiten minskar kan man behöva tänka på nya sätt kring maten och måltiderna.

Novus har på uppdrag av Livsmedelsverket frågat 1 000 personer mellan 65 och 89 år om vad de tror är bra att äta när man är äldre. Resultatet är att den generella kunskapen om vad som är hälsosam mat är god, men däremot är kunskapen om vad som gäller specifikt för äldre sämre.

Den som är över 65 behöver alltså mer protein än yngre, vilket inte är ­allmänt känt. Minskad aptit kan leda till undernäring och när portionerna minskar är det viktigt att prioritera proteinet. Med stigande ålder går nedbrytningen av muskler snabbare och då behövs det mer protein för att bibehålla musklerna.

– Det är stort fokus på protein i dag, men trots det är det få som känner till att det är just seniorer som behöver mer protein för att bevara muskler och hälsan upp i åren, säger Susanna Kugelberg som är projektledare för regeringsuppdraget om mat för äldre på Livsmedelsverket.

Det är inte bara muskler som kräver protein, det behövs även för immun­försvaret och det gör att vi ska orka bättre.
Livsmedelsverket tipsar om bra proteinkällor som ägg, fågel, fisk, kött, baljväxter, mejeriprodukter, nötter och frön. Även bröd, pasta och havregryn innehåller en del protein.

För den som har dålig aptit kan det vara bra att äta mindre men protein- och energirikare mål. Det är också bra med lite extra fett, till exempel en extra ostskiva på smörgåsen, kokta ägg eller varför inte ostkaka med vispad grädde till efterrätt.

Livsmedelsverket kommer snart med ny information om måltidens betydelse för ett mer hälsosamt åldrande. Informationen riktas till äldre personer och det kommer även ett kunskapsstöd för personal inom äldreomsorgen.

Text Markus Dahlberg Foto Gettyimages

Senaste artiklarna