Sämre utdelning med dyra fonder.

Dyrare fonder ger lägre premiepension

Pensionsmyndigheten varnar nu för att dyra fonder ger sämre avkastning och därmed lägre premiepension.

Dyra fonder ger sämre utdelning än de billigare på premiepensionens fondtorg. Det visar en ny rapport från Pensionsmyndigheten, som har jämfört värdeutvecklingen mellan åren 2012 och 2021.

– Fonder kostar olika mycket att spara i och fondavgiften kan göra betydande skillnad för hur stor den slutliga premiepensionen blir. I valet mellan likartade aktiefonder är den fond med lägst årlig avgift generellt att föredra, säger Jesper Lorentz, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Den som sparar i 40 år i en fond som kostar 0,4 procent i avgift kommer att få en premiepension som är 4,5 procent lägre än om billigare fonder hade valts. Enligt myndigheten finns det inga tecken på att dyra fonder ger mer pengar i slutänden än billigare.

De som inte gör ett eget fondval får premiepensionen placerad i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa. Det är en global fondportfölj med låg avgift och är uppbyggd för att ge en långsiktigt god värdeutveckling. Risken anpassas efter spararens ålder.

För att kontrollera din premiepension öppnar du Pensionsmyndighetens hemsida och loggar in med Bank-id. Klicka på Mina tjänster i menyn överst, rulla nedåt och klicka på Fondportfölj under rubriken Min premiepension.

Text Markus Dahlberg Foto Pensionsmyndigheten