Alla sommarpratare 2022.

Årets årserfarna sommarpratare

Listan med årets sommarpratare är här. På topplistan över seniorer som får göra sina röster hörda hittar vi Bert-Åke Varg och Siw Malmqvist, men här finns flera kända 65-plusare.

Den 25 juni inleds sommaren på allvar. Då klingar nämligen de välkända tonerna till ett av Sveriges Radios mest uppskattade program, Sommar i  P1, ut för första gången i år. Det är programledaren Pär Lärnström som inleder, medan artisten Linnea Henriksson avslutar den 21 augusti.

Bland årets sommarvärdar hittar vi nio personer som har åldern inne, det vill säga är 65 år eller äldre. Äldsten i sammanhanget är skådespelaren Bert-Åke Varg, som fyllde 90 i april. Den 20 augusti bjuder han på glimtar ur sitt långa liv på scenen och framför kameran.
– Det kan bli allt från Åsa-Nisse till papegojor, säger Bert-Åke.

Redan den 3 augusti hör vi dock den alltid lika unga 85-åriga Siw Malmqvist som sommarpratar på dagen 25 år efter hennes förra program. Den här gången kommer hon att gå längre tillbaka i tiden och berätta om tiden före de hundratals skivor, filmerna, konserterna och tv-programmen som hon har gjort.
– Vi var nio syskon som älskades av mor och far. Det var först i skolan som jag förstod att det fanns olika samhällsklasser och ännu senare gick det upp för mig att man kunde arbeta med att sjunga.

Trea på ålderstopplistan är forskaren Åke Zellström, 73, som är en av världens främsta experter på kemisk, biologisk och radioaktiv krigföring. Han var utsänd i Syrien som chef för FN:s vapeninspektioner för att ta reda på om kemiska vapen hade använts i kriget. Han kommer att prata om sitt liv som vapeninspektör för FN.

Övriga sommarpratare som är 65-plusare:
Sverker Sörlin, professor miljöhistoria (7 juli)
Bengt Einar Johansson, entreprenör (13 juli)
Stefan Krakowski, författare, psykiater (20 juli)
Stefan Ingves, riksbankschef (24 juli)
Robert Aschberg, journalist (8 augusti)
Gregor Zubicky, konstnärlig chef Svenska kammarorkestern Örebro (10 augusti)

Här är hela listan med årets sommarpratare.

Text Markus Dahlberg Foto Mattias Ahlm, Sveriges Radio

Senaste artiklarna