Bilmusiken vi älskar och hatar

Tillhör du skaran som lyssnar på musik när du kör ett fordon? Då är du inte ensam. Flera studier visar nämligen att nio av tio förare som kör bil lyssnar på musik under färden. Den vanligaste musiken vi ­lyssnar på är popmusik. Musik och motor går hand i hand, inte minst inom raggarkulturen.

De allra flesta väljer radion som källa till musik när de kör bil. Många använder säkert Spotify även i bilen. Näst efter pop är hårdrock den mest populära genren att spela under bilfärden.

Musikgenren som vi helst inte lyssnar på i bilen är punk, allt enligt en undersökning som gjordes 2018 av marknadsundersökningsföretaget Kantar SIFO.

För bara något år sedan smög sig en helt ny genre in i motorvärlden. Det kanske främst är ungdomar som fastnat för den, men du har säkert hört talas om EPA-dunk. Faktum är att många av låtarna har en hel del år på nacken även om de kommer i en helt ny tappning med mycket bas och diskodunk. Till exempel görs många dansbandslåtar om för att passa den motorburna publiken, och dansbandsmusik med Lasse Stefanz i spetsen verkar gå hem i bilarna.

EPA, eller A-traktor är alltså ett långsamt­gående fordon som byggts om av vanliga bilar så de går i en maxhastighet av 30 km/h.

EPA-dunken kännetecknas ofta av kontroversiella texter som kan få de flesta att höja på ögonbrynen. Texter som kan uppfattas som mycket provocerande och som innehåller textrader med båda grova svordomar, könsord och alkohol och våld.

Frågan är ju om texterna egentligen skiljer sig så mycket i dag jämfört med för 30-40 år sedan. Flera radiokanaler bannlyste till exempel låten ”Relax” med Frankie goes to Hollywood som släpptes 1980 eftersom att den ansågs anspela för mycket på sex. Andra artister som troligtvis fick många att lyfta på ögonbrynen förr är till exempelvis Lou Reed, Wasp eller olika punkband.

Vi har frågat några pensionärer om vad de lyssnar på i bilen och vad de tycker om den nya genren EPA-dunk.

Läs hela artikeln i Här&Nu 4/2023, sidan 26

Text Malin Westling Foto iStockphoto

Senaste artiklarna