Antikvarien Jan Danielsson berättar im det unika fyndet i ett kallställt hus i Hörnefors.

Bokhandlarens oväntade fynd

I en bortglömd trave med böcker ­hittade han ett par guldkorn ur ­litteraturhistorien. De kom senare att säljas på auktion. Jan Danielsson vet hur du skiljer värdelöst från värdefullt i din bokhylla.

Dörrklockan pinglar till. För besökaren markerar ljudet inträdet i en annan värld: böckernas universum. Här inne är alla väggar täckta med bokhyllor. Några står fritt på golvet, andra sticker ut som gavlar. Det är böcker i små prång, klättrande mot taket och ovanför dörröppningarna i den vindlande lokalen.

I ett av de inre rummen, bakom ännu en utstickande hyllsektion, har antikvariatsinnehavare Jan Danielsson sin kontorshörna. Den inramas också av böcker, ett fullastat sidobord och ännu fler hyllor.

– Jag har nog tio tusen titlar här uppe. Och lika många nere i källaren. Plus tio tusen LP-skivor. Kanske fler, säger han.

Allt har han köpt in eller fått. Värderat och hämtat, prismärkt och ställt upp i hyllorna – eller lastat ner i källaren. För att sälja dem vidare, antingen i Mingus bok- och skiv­butik, som antikvariatet heter, eller via internet.

– Det mesta säljs via nätet nu för tiden, säger han.

Jan Danielsson beskriver sig själv som boknörd. Under merparten av sitt yrkesliv har han jobbat som bibliotekarie i Umeå. I ett kvarts sekel har han också drivit antikvariat. Under många år jobbade han parallellt med båda.

– Till slut blev det för mycket, så då gick jag över till antikvariatet på heltid.

Han är nu 74 år, känner många och blir ofta ombedd att titta igenom allt från enstaka bokkartonger till större boksamlingar. Just så började historien om det sällsynta bokfyndet. En före detta kollega på biblioteket hade en bror som gått bort. Broderns hus, i ett litet samhälle i Västerbotten, var fullt av bokhyllor och böcker av olika slag. Jan Danielsson åkte dit för att ta en titt. Att gå igenom allt tog ett par dagar. Han hittade mycket som han ville köpa. Mot slutet av andra dagen såg han en hög med böcker i ett hörn.

– Längst upp i högen låg ett par som såg intressanta ut. De ville jag titta närmare på.

Läs fortsättningen i tidningen på sidan 30.

Text Bertil Janson Foto Bertil Janson

Senaste artiklarna