Centerpartiets dag i Almedalen

Det andra partiledartalet under dag två hålls av Centerpartiets nye partiledare Muharrem Demirok. Han har världens chans att göra intryck på Sveriges årsrika befolkning – hittills har ju partiledarna knappt nämnt vare sig äldre, pensioner eller ålderism. Hur mycket tänker Centern på oss äldre?

Så var det premiär i Almedalen från Muharrem Demirok. Även han skänker Ing-Marie Wieselgren en tanke under inledningen i sitt tal, som han i övrigt säger ska handla om hus Centerpartiet vill göra ”Sverige till världens bästa land för livsresor.” Det låter ju lovande eftersom livsresan fortsätter även för alla som har fyllt 65.

Men äldre kan nog inte ha några större förhoppningar på Centerpartiet heller. Vi gör som vi brukar och räknar orden äldre, pension och ålderism i Demiroks tal. Slutresultatet är lika spännande som en division 2-match i fotboll som slutar 0-0 efter förlängning. Centerpartiet får siffrorna 0, 0 och 0.

I stället pratar Muharrem Demirok om löftet Sverige: ”Löftet om att den som är beredd att komma hit, jobba och göra rätt för sig, bidra fullt ut efter egen förmåga, han eller hon har en självklar plats i vårt samhälle.”

Centerpartiet vill ge de i Sveriges som tjänar allra minst rejäla skattesänkningar. Fler ska gå från bidrag till jobb. Skolan ska prioriteras eftersom det är där livsresan börjar. Centerpartiet vill förändra skolpengen, så att den som tar mer ansvar får mer betalt, och de vill på det stora hela ompröva skolpolitiken.

Poängställning

 

Partiledare Äldre Pension Ålderism Summa
Ulf Kristersson (M) 0 1 0 1
Märta Stenevi )(MP) 0 0 0 0
Magdalena Andersson (S) 1 2 0 3
Muharrem Demirok (C) 0 0 0 0

 

Här finns partiledarnas tal i Almedalen

Text Markus Dahlberg Foto Tommy Söderlund