Farmors kryddsill

Min farmors recept på kryddsill är från 1910-talet och är beräknat för en val sill, vilket är 80 sillar! Kryddblandningen bestod av kryddpeppar och starkpeppar (en blandning av svart- och vitpeppar), kryddnejlikor, spansk humle, sandel, lagerblad och ingefära. I dag gör jag en mindre variant men med ungefär samma kryddning.

1 förpackning 5-minuterssill eller 3-4 rensade inläggningsfiléer, ca 250 gram
10 kryddpepparkorn
1/2 tsk vitpepparkorn
1/2 tsk svartpepparkorn
1/2 tsk kryddnejlikor
1 tsk sandel
– sandelträ används till ansjovis och matjessill och ger rödaktig färg
2 tsk spansk humle
– en art av oregano från Kreta
1 lagerblad
1 krm ingefära

Blanda en 1 2 3-lag (1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten) eller använd den färdiga lagen i 5-minuterssillen.

Stöt peppar och kryddnejlika grovt och blanda i ingefära.

Skär sillfiléerna i bitar och varva i en glasburk med de stötta kryddorna och sandelpulver, spansk humle och det delade lagerbladet och häll över lagen.

Låt stå minst ett dygn i kylen.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom