Glad midsommar!

En av årets höjdpunkter stundar. Sommaren är i sin linda och ängarna dignar av vackra blomster. Redaktionen önskar alla läsare en riktigt trevlig midsommar!

Vid sidan om julen är midsommar den viktigaste högtiden i Sverige. Från början var även midsommar en kristen högtid och fram till 1952 inföll midsammarafton alltid den 23 juni, vilket är dagen före Johannes Döparens dag. Johannes Döparen var en profet som anses vara en förlöpare till Jesus. Enligt Lukas evangelium föddes han sex månader före Jesues, varför firandet av hans födelse inträffar sex månader före den 24:e december. Numera är midsommarafton en rörlig helgdag som alltid infaller på den fredag som inträffar före den söndag som infaller mellan 21 och 27 juni.

Midsommar kan firas på alla möjliga sätt, men färskpotatisen, som är redo att skördas så här års, står i centrum. Till den tar vi dillen som också är färdig att skördas och så sillen förstås – denna maträtt som närt svenskar sedan hundratals år. Numera är också jordgubbar ett självklart inslag på matbordet. Även de är ju klara så här års, åtminstone i landets södra delar.

Medan julen främst är en familjehögtid firas midsommar med vänner eller i större grupper utan annan gemenskap än själva firandet. Många förknippar nog midsommar med dans runt midsommarstången. Midsommarstången, eller majstången, kom till Sverige från Tyskland 1300- eller 1400-talet, och är en symbol för den spirande växtligheten som är som vackrast i norra Europa vid den här tiden på året.

Det är nu som nätterna är som längst och sommaren på topp. I det gamla bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt under arbetsåret och själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen.

Tänk på: Detta är en av årets stora resehelger. Ta god tid på er om ni ska ut i trafiken. Och tänk på att ta det lugnt med spriten och att dricka mycket vatten.

Med denna lilla rekapitulering av Sveriges kanske främsta högtid önskar redaktionen på Här&Nu alla läsare en riktigt trevlig midsommar!

Text Markus Dahlberg Foto iStockphoto

Senaste artiklarna