Inflationen slog rekord i juni.

Högsta inflationen på 30 år

Alla har vi märkt att det mesta blir dyrare. Inflationstakten under juni var den högsta på 30 år.

Maten blir allt dyrare och elpriserna ligger på otroliga 160 öre kilowatten, trots att vi är mitt i sommaren. Bensinen kostar 21 kronor litern och dieseln 25.

Enligt den senaste statistiken från SCB påverkar de höjda priserna inflationen kraftigt. I juni var den uppe i 8,5 procent, vilket är mer än på 30 år. Vi får gå tillbaka till juli 1991 för att hitta liknande siffror.

– Prishöjningar på livsmedel, el och drivmedel är det som påverkade inflationen mest, säger Sofie Öhman som är prisstatistiker på SCB.

Kaffe har till exempel blivit 50 procent dyrare jämfört med för ett år sedan, och tomater har gått upp med nästan 30 procent. Däremot har priserna på kläder sjunkit enligt SCB. Det beror dock mest på att sommarreorna har dragit i gång.

Prisbasbeloppet, som bland annat påverkar försäkringar, pensioner och olika ersättningar, har beräknats till 52 500 kronor för 2023. Det innebär en ökning med 4 200 kronor jämfört med i år.

Det är emellertid inte alla matvaror som har blivit dyrare. Purjolöken har till exempel sjunkit med hela 57 procent. Kanske dags att ta fram receptet på purjolökslåda igen? Även blomkål, avokado, paprika, äpplen, gul lök, citroner och nötter har blivit billigare sedan förra året.

Text Markus Dahlberg Foto iStockphoto