Julkryddade köttbullar

400 gram blandfärs, viltfärs eller lammfärs
1 liten fint hackad gul lök
1 tsk salt
1/2 dl ströbröd som fått svälla i 1/2 dl grädde
1 ägg.

Julsmaker
1/2 tsk stött kryddpeppar
1/2 tsk stött enbär
5 cl konjak
1 msk grov senap eller hemgjord senap
(1 tsk Colmans senapspulver i en matsked grädde som blandas med skånsk senap)

Låt ströbrödet svälla i grädden och tillsätt konjak.

Blanda färsen väl med den finhackade löken, ägget, kryddorna, gräddkonjaken och senapen.

Forma halvstora köttbullar och lägg dem i en eldfast form och stek dem i ugn tills de fått fin färg, ca 15 minuter i 200 grader ugn. Skaka pannan ett par gånger. Låt eftersteka i avsvalnande ugn en stund så att de är färdiga. Eller stek dem i en stekpanna på traditionellt sätt med en klick smör.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom