Kom i gång med Spotify

Tack vare internet är det enklare än någonsin att lyssna på musik, gammal som ny. Svenska dundersuccén Spotify har blivit den nya de facto-standarden för hur vi i dag lyssnar på musik. Här går vi igenom hur du använder Spotify.

1971 var det lp-skivan som gällde för den som ville spisa sin favoritmusik. Minns skivbutikerna med långa rader av skivbackar och kunder som bläddrade bland lp-skivorna.

Men redan 1974 började Philips jobba med ett nytt system för att distribuera musik. Det resulterade fem år senare i cd-skivan, eller Compact Disc. 1982 dök de första cd-skivorna upp i butikerna och den allra första kommersiella cd-skivan innehöll svensk musik! Nämligen Abbas album The Visitors. Grattis till dig som har den kvar i originalpressning hemma i gömmorna! För samlare är den skivan värd mycket pengar.

Cd-skivan var framtiden. Rent ljud utan knaster. Men när nästa revolution i hur musik distribueras kom, var det slut även med cd-skivan. 2001 lanserade nämligen Apple iTunes, som distribuerade musik digitalt till datorn eller Apples nya musikspelare iPod. Men det var inte förrän sju år senare som cd-skivan fick se sig slagen på allvar. 2008 är ett nyckelår för hur vi lyssnar på musik i dag. Det var ­nämligen då som den svenska musiktjänsten Spotify lanserades. Numera är det i USA börsnoterade företaget ledande på det som kallas strömmande musik, det vill säga musik som finns lagrad hos Spotify och som kan spelas upp via internet när användaren vill.

80 miljoner låtar

Spotify erbjuder i dag över 80 miljoner låtar från hela världen. Chansen att en låt som du söker finns på Spotify är därför stor. När vi sammanställde de två spellistor som vi skriver om på sidan 24 i det här numret är det bara en låt som för tillfället inte finns på tjänsten.

För att lyssna på musik från Spotify behövs det en dator eller en mobiltelefon. Genom att i en webbläsare öppna hemsidan www.spotify.com når man all musik, som sedan kan spelas upp direkt i webbläsaren. Det går även att installera programmet Spotify i datorn och spela musiken via det. I en mobil­telefon behövs appen Spotify för att spela musiken.

Programmet och appen är gratis och det kostar faktiskt ingenting att lyssna på musiken heller. Står du bara ut med reklam mellan låtarna är det gratis att använda Spotify.

Det krävs dock ett konto, som visserligen inte kostar något det heller. Du kan registrera dig med ditt Facebook- eller Googlekonto, alternativt skapa ett nytt konto hos Spotify. Du behöver inte uppge någon kreditkortsinformation, men däremot måste du ange din ålder. Har du inget konto kan du lyssna i 30 sekunder på en låt.

Vill du slippa reklamen måste du betala för att använda tjänsten. Spotify är en prenumererad tjänst som kostar 109 kronor i månaden för ett konto. Är ni två som vill ha varsitt konto kostar det 149 kronor. Det finns även ett familjekonto för upp till sex personer. Det kostar 189 kronor i månaden. Förutom att slippa reklamen går det till exempel att spara låtar lokalt för att kunna lyssna utan att vara ansluten till internet.

Text Markus Dahlberg Foto Markus Dahlberg

Senaste artiklarna