Miljöpartiets dag i Almedalen

Almedalsveckan är i full gång och partiledarna håller sina tal. Numera finns det så många partier i riksdagen att partierna får dela på dagar. I går kväll talade därför Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

Runt 900 personer bänkade sig kl 19 på onsdagen för att lyssna till Märta Stenevi. Vi som har samlat på oss en del år kan ju hoppas att hon fokuserar lite mer än vad Ulf Kristersson gjorde på de 20 procent av de svenska medborgarna som är pensionärer.

Därför räknar vi orden äldre, pension och ålderism i hennes tal. Men det visar sig att Märta Stenevi kammar hem noll poäng i vår undersökningen, detta med siffrorna 0, 0, 0. Miljöpartiet ägnar inte landets äldre en enda tanke.

Märta Stenevi inleder sitt tal med att prata om morden på Ing-Marie Wieselgren, som knivmördades under Almedalsvekcan förra året, och Tintin, den åttaårige pojke som mördades av sin pappa.

Snabbt kommer hon in på klimatet och hur illa ställt det i praktiken är. Ett litet ljus i hennes mörker är att det inte är för sent – bara vi byter regering. ”Vi kan nå de svenska klimatmålen, det är fullt möjligt – men regeringen väljer att inte göra det.”

Hon pratar om Faust och hur han förförs av djävulen, och liknar det vid hur de gamla borgerliga partierna förförs av Jimmie Åkesson.

Miljön i världen, våldet i samhället och klassklyftor. Det är huvudteman i Märta Stenevis tal. Hon säger att hon har en dröm. Vi undrar vad de har för politik för att lösa alla de problem hon tar upp. Om det får vi veta väldigt lite.

Text Markus Dahlberg Foto Tommy Söderlund