Pensionsgasen utreds

Gasen i pensionssystemet och pensionsavgiftens storlek ska utredas. Det meddelade riksdagens pensionsgrupp i dag under en gemensam presskonferens där riksdagens alla partier medverkade.

Pensionsgruppen, där alla åtta partier i riksdagen numera ingår, är överens om att avgiftsnivån i det allmänna inkomstbaserade pensionssystemet ska ses över. Regeringen kommer under morgondagen att fatta beslut om direktiv för utredningen, som ska vara klar om ett år.

Ytterligare en utredning tillsätts för att ta fram förslag på hur överskott i pensionssystemet ska hanteras, det som populärt kallas för gasen i pensionssystemet. Den utredningen ska återkomma med sina förslag om nio månader.

– Vi har länge efterlyst en översyn av pensionsavgiften. Vi förutsätter att utredningen också landar i att avgiften måste höjas, för att ge utrymme för högre pensioner, säger Liza di Paolo-Sandberg.

– Det är också bra att frågan om en gas i systemet utreds ordentligt, så att pengarna används på ett rättvist och ansvarsfullt sätt, och att vi inte äventyrar morgondagens pensioner, säger Liza di Paolo-Sandberg.

Läs mer om vad SKPF tycker i frågan.

Text Markus Dahlberg Foto Regeringskansliet