Planerade strömavbrott kan drabba enskilda i vinter.

Planerade strömavbrott i vinter

Svenska kraftnät tar nu fram planer för att hantera en eventuell energikris i vinter. En av lösningarna är planerade strömavbrott.

Om det blir energibrist i vinter på grund av Rysslands krig i Ukraina kan det bli nödvändigt att kortvarigt stänga av delar av elnätet, så kallade planerade strömavbrott.

Svenska kraftnät är den statliga myndighet som ansvarar för att det svenska kraftsystemet fungerar. Enligt Sydsvenskan har Svenska kraftnät tillsammans med våra grannländer börjat ta fram planer för hur de ska agera om det blir akut effektbrist i elnätet när vinterns kalla väder slår till.

Om efterfrågan på el överstiger tillgången kommer de regionala elnätsbolagen att förvarnas av Svenska kraftnät att de behöver koppla bort icke samhällsnödvändiga funktioner. Det vill säga i praktiken bland annat enskilda hushåll.

– Vi har aldrig kopplat bort förbrukning i Sverige till följd av för låg elproduktion, säger Niclas Damsgaard på Svenska kraftnät. Men i höst kan det komma att ske för första gången.

Störst risk för denna typ av kontrollerade avbrott finns i Skåne. Att något liknande skulle ske i norra Sverige håller Svenska kraftnät för osannolikt.

– Hur det blir är helt beroende av höstens ryska gasleveranser till Tyskland, säger Niclas Damsgaard.

Han vill samtidigt tona ner dramatiken:

– Det ligger egentligen ingen större dramatik i att enskilda hushåll kopplas bort från elnätet någon timme till följd av effektbrist. Det sker ju elavbrott varje år på vissa platser i landet till följd av fel i lokalnätet. Det brukar vara ett överkomligt problem, säger Niclas Damsgaard.

Det bästa är nog att vi alla börjar se om våra bostäder redan nu. Täta fönster och fundera på alternativa sätt att värma upp huset utan ström. Har du en öppen spis hemma bör du se till att den är sotad och att du har tillgång till ved. Kanske kan du spara energi genom att sänka inomhustemperaturen överlag, eller kanske åtminstone i något rum.

Kanske kan det vara läge att fundera på mat som kan ätas utan att tillagas. Fil och mackor fungerar ju alltid, till exempel. Är det kallt ute kan balkongen funka fint som kylskåp. Se över om du har lämpliga kylväskor att förvara maten i.

Har du fler tips? Hör av dig! Mejla redaktionen. Märk mejlet med Spartips!

Text Markus Dahlberg Foto Tomas Ärlemo, Svenska kraftnät