Primörpaj
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 msk vatten
Alternativt färdig pajdeg eller smördeg
Fyllning
3 ägg
1 1/2 dl grädde
2 dl riven smakfull ost t.ex. prästost
1 1/2 dl crème fraiche eller smetana
Svartpeppar
Primörer (grön eller vit sparris, babyspenat och salladslök alternativt broccoli, morötter och mangold eller kanske skärbönor, sockerärt och lök)
Kör ingredienserna till pajen i en matberedare eller nyp ihop en deg, alternativt köp en färdig paj- eller smördeg.
Kavla ut en lite större platta än pajformen på mjölat bord och klä en pajform så att även kanterna täcks. Picka hål i botten med en gaffel.
Sätt ugnen på 225 grader och förbaka pajskalet cirka tio minuter. Det behövs dock inte med smördegen. Sänk därefter värmen till 200 grader.
Lägg primörerna på botten, men spara några fina bitar.
Vispa upp äggen och rör ihop med grädde, crème fraiche, osten och krydda med peppar.
Häll över smeten och lägg de sparade bitarna av primören snyggt överst.
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter tills pajen fått en fin färg.
Servera varm eller ljummen som hel rätt med sallad till eller på en sommarbuffé.