Ha koll på matbutikerna rabatter, så sparar du pengar.

Spara pengar – utnyttja  rabatter

Butiker och företag älskar pensionärer. Att hitta senior­rabatter verkar vara lättare än att inte göra det. Här berättar vi om några genvägar till billigare leverne. Men se upp, det är inte alltid som det sänkta priset är lägre än för motsvarande tjänst eller vara till ordinarie pris.

Vi årsrika är många, och även om en hel del har klen ekonomi är det även många som har råd att handla. Och tid. Företagen som vill sälja till oss står därför på kö med mer eller mindre värdefulla rabatterbjudanden på allt från chips till mobilabonnemang.

Maten för ett par i mogen ålder hamnar lätt över 70 000 kronor om året. Här finns förstås pengar att spara. Olika butiker kan ha radikalt olika priser, det visar olika prisjämförelser.

Webbtjänsten Matpriskollen jämför ett hundratal varor och redovisar just nu ett resultat från början av året. Av sju jämförda (Ica Nära, Hemköp, City Gross, Coop, Ica Kvantum, Ica Maxi och Willys) var Willys billigast.

Lägst pris på mat

Ica Maxi ger fem procents rabatt för ­seniorer vid ett köptillfälle i veckan. Men även med den rabatten avdragen blev Willys billigast.

Lidl finns inte med i jämförelsen. Vid en jämförelse sorteras Lidl bort, trots att de hör till de billigare, eftersom de inte har alla varor som övriga har. Lidl har ingen särskild seniorrabatt.

Och det är de inte ensamma om:
– Vi har istället valt att satsa på att alltid ha låga priser, säger Daniel från Willys konsumentkontakt.
Det kan också skilja från butik till butik inom samma kedja.

– Vi har ingen generell pensionärsrabatt som gäller i samtliga butiker, utan det kan se olika ut i de butiker som erbjuder rabatt, säger Jenny från Hemköp.

För att vara säker måste man med andra ord fråga i den egna matvaru­butiken.

Rabattjänster

Det finns i dag en uppsjö tjänster på internet som jämför priser och som förmedlar eller erbjuder rabatter. SKPF samarbetar med Smart senior, liksom flera andra förbund. Om man är medlem, är 55-plus och registrerar sig där så kan man räkna med en ström av erbjudanden i mejllådan, flera stycken i veckan.

Läs mer i tidningen Här&Nu 4/2022.

Text Roland Cox Foto Roland Cox