Sverige städar!

Den 17 september kan vi alla göra en insats för miljön genom att plocka skräp och städa upp i naturen. Då inträffar Håll Sverige Rent-dagen och alla som vill och kan får då vara med och hjälpa till. På Håll Sverige Rents hemsida kan du anmäla dig och tillsammans med andra göra vårt land lite skräpfriare.

Skräp i naturen är ett gissel. Det är inte bara fult och tråkigt, det kan även drabba djur, växter och människor som kommer i kontakt med avfallet.

Det spelar ingen roll var skräpet slängs. Skräp på land blir skräp i havet och skräp i städerna drabbar också naturen – och djuren. Och skräp föder skräp. Det är mycket större risk att vi lämnar kvar engångsmuggar, plastpåsar och glasspapper på en redan skräpig plats. Därför är det viktigt att alltid plocka upp och städa efter sig.

Håll Sverige Rent är en ideell förening som försöker få oss svenskar lite mer aktiva med att ta hand om vårt land, oss själva och vår natur. Den 17 september är det dags för Håll Sverige Rent-dagen 2022. Då samlas hela Sverige, från norr till söder, gammal som ung, och plockar bort skräp från skogar, gator, parker, ängar – ja överallt. Tanken är att vi tillsammans ska stoppa skräpet från att skada djur och natur.

Skräpplockarpaket
Den 17 september är en dag i skräpets tecken. Då tar vi på oss rätt kläder, handskar och kanske en skräptång för att rensa bort allt skräp från naturen. Håll Sverige Rent uppmanar alla att bli en del av en rörelse som har tröttnat på skräpet och som tar saken i egna händer – bokstavligen!

Vill du vara med kan du anmäla dig på Håll Sverige Rents hemsida redan nu. Om du gör det kan du även beställa ett skräpplockarpaket gratis. Observera att det är så länge lagret räcker som gäller, så passa på så fort som möjligt. När du har anmält dig får du en rabattkod som används för att beställa skräpplockar­paketet.

På hemsidan går det även att anmäla sig till lokala grupper där flera personer tillsammans plockar skräp.

– En vanlig fråga vi får är var man ska plocka och när, säger Hannah Holmberg på Håll Sverige Rent. Svaret är att man bestämmer själv eller tillsammans med gruppen om du har anmält dig till en sådan!

Håll Sverige Rent-dagen är en del av World Cleanup Day. Den 17 september går människor över hela världen ut och plockar skräp samtidigt.

Läs mer och anmäl dig från den 8 augusti på Håll Sveriges Rents hemsida.

Text Markus Dahlberg Foto Håll Sverige Rent