Syrlig rödkål

1 kg rödkål
1 gul lök
1 stort äpple
5 kryddpepparkorn
5 kryddnejlikor
2 msk smör
3-4 msk rödvinsvinäger
2 tsk flytande honung eller sirap
1 tsk salt
1 dl rött vin
2 dl buljong eller skinkspad

Strimla kålen och skär löken i skivor och äpplet i tunna klyftor utan kärnhuset.

Bryn smör i en tjockbottnad gryta och lägg i kål, lök och äpple och bryn allt lätt.

Krydda med honung, kryddpeppar, kryddnejlika, salt och tillsätt vinäger.

Späd efter hand med vin och buljong. Sätt på lock och låt småkoka på svag värme ca 1 timme, öppna på locket och rör om då och då. Känn efter om det behövs mer kryddning, kanske honung, salt eller vinäger?

Kålen kan frysas.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom