Radiopsykologen Allan Linnér ger goda råd kring arv.

Ta hand om arvet efter dig

Arvstvister. Ett ämne lika svårt och obehagligt som viktigt. Arvingarnas strid om eventuella pengar, fastigheter och saker blottar ofta gamla undertryckta konflikter som plötsligt då blossar upp. Den kände radio­psykologen Allan Linnér ger några goda råd väl värda att tänka på.

För att underlätta för våra efterlevande bör vi tala om hur vi vill att arvet ska fördelas.
– Men det viktigaste är nog att se till så att barnen inte blir ovänner. I värsta fall kan en hel släkt gå i kras, säger Allan Linnér.

Allan säger med en suck att arvskiften kan ställa till det, ruska om, få människor att falla tillbaka i beteenden de inte känner igen sedan barndomen.

– Ett arvskifte kan hamna lite var som helst. Det kan handla om kompensation, rättvisa, girighet eller till och med hämnd. De flesta har ju kapacitet till både det ena och det andra, så jag tänker att en arvstvist rymmer en provkarta på mänskliga beteenden och predikament, tillägger han.

Arvskiften är essensen av en familjs historia, så det kan vara starka krafter som sätts i rullning…

– Det kan vara den sista möjligheten att tävla om föräldrarnas kärlek. Under ytan finns ofta känslor av avund, utanförskap, svartsjuka och övergivenhet, säger han.

Det blir en arena för den roll man har haft i familjen, ens värde och position. Det sistnämnda kan vara det mest smärtsamma eftersom det ofta påverkar andra relationer i vuxenlivet.

Så inte undra på att det kan bli ”skarpt läge”.

Läs hela artikeln i det aktuella numret av Här&Nu på sidan 32.

Text Ylva Berlin Foto Ylva Berlin