Tidöavtalet – det nya regeringsunderlaget

I dag presenterade moderatledaren Ulf Kristersson grunden för den kommande regeringsbildningen i form av något som kallas för Tidöavtalet – eller TA.

Tidöavtalet är en överenskommelse för Sverige där de fyra samarbetspartierna SD, M, KD och L tar ansvar för att samarbeta till 2026, det vill säga fram till nästa val. Avtalet har fått sitt namn från det slott i Västmanland där förhandlingarna mellan de fyra partierna har hållits – Tidö Slott, som för övrigt är ett av Sveriges bäst bevarade slott från stormaktstiden.

I det 63-sidiga avtalet framgår det att regeringen bildas av M, KD och L. SD står utanför regeringen, men de har enligt avtalet ”fullt och lika inflytande över frågor i samarbetsprojekten på samma sätt som partierna i regeringen”.

Tidöavtalet innehåller 19 303 ord och precis som under Almedalsveckan vill vi ta reda på hur mycket regeringen tänker på Sveriges mer årsrika medborgare. Därför räknar vi helt enkelt orden pension och äldre.

Om det var fattigt på de orden i partiledarna tal i Almedalen, är det inte mycket bättre denna gång. Pension nämns tre gånger och äldre sju gånger. Summasumarum tio gånger, eller en halv promille av alla ord.

Text Markus Dahlberg

Senaste artiklarna