Vänsterpartiets dag i Almedalen

Dag tre inleds klockan 11 av Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Förra året var hon Almedalens pensionsstjärna. Hon nämnde ordet pension hela elva gånger i sitt tal då. Hur går det i år?

Förhoppningarna är stora på att Nooshi Dadgostar ska fortsätta tänka på Sveriges årsrika befolkning. Förra året var hon som sagt den som pratade mest om pensioner, men någon upprepning av den succén kan vi dessvärre inte räkna med.

När vi räknar orden äldre, pension och ålderism kommer alla förhompningar på skam. Dadgostar gör som de andra partiledarna hittills och glömmer bort var femte svensk. Hon får siffrorna 1, 0 och 0. Är gammal = bortglömd?

Vänsterpartiets partiledare börjar med Rysslands krig mot Ukraina och hur skilda världar mammor i Sverige och Ukraina lever. Här kan de köpa glass till sina barn. I Ukraina måste mammorna grabba tag i barnen och fly för sina liv. Hon fortsätter med att hedra Ing-Marie Wieselgren, som mördades i Almedalen förra året, ”genom att aldrig ge efter för våldet och hatet”.

Sedan ägnar hon sitt tal till att berätta hur marknadsliberalerna har nått vägs ände. Hur matpriserna chockhöjs utan åtgärd från regeringen. Hur den söndersplittrade järnvägen håller på att rasa ihop. Hur Handelshögskolan i praktiken har gett hela det svenska skolsystemet underkänt när de måste införa antagningsprov eftersom det inte går att lita på skolbetygen längre. Hur krisande SBB har köpt upp fastigheter som vi ägde gemensamt tidigare. Hur regeringen låter barnen betala krisen. Hur äldrevården och sjukvården går på knäna.

 

Poängställning

 

Partiledare Äldre Pension Ålderism Summa
Ulf Kristersson (M) 0 1 0 1
Märta Stenevi )(MP) 0 0 0 0
Magdalena Andersson (S) 1 2 0 3
Muharrem Demirok (C) 0 0 0 0
Nooshi Dadgostar (V) 1 0 0 1

 

Här finns partiledarnas tal i Almedalen

Text Markus Dahlberg Foto Tommy Söderlund