Soluppgång i Söderåsens nationalpark, som ligger i nordvästra Skåne strax öster om Helsingborg.

10 nationalparker att besöka på vandringens dag

Trolska urskogar, orörda myrar, skärgårdar, mäktiga fjäll och långa sandstränder. Sveriges trettio nationalparker bjuder på minst sagt varierande naturupplevelser.

F ör några år sedan instiftades Vandringens Dag av Svenska Turistföreningen. Den andra lördagen i september uppmuntras vi svenskar att bege oss ut och vandra och upptäcka vår vackra och varierade natur.

I år infaller dagen den nionde september, ett perfekt tillfälle att besöka någon av Sveriges trettio nationalparker. De är öppna för alla och där finns ofta utmärkta vandringsleder och natur­stigar. Idén med nationalparker kommer från USA och Yellowstone i de amerikanska Klippiga bergen. Området skyddades 1872 och sedan dess har många nyfikna letat sig dit för att titta på gejsrarna och få en glimt av det rika djurlivet. Nationalparken sträcker sig över nästan 9 000 kvadratkilometer och är därmed mer än fyra gånger så stor som Sveriges största park Padjelanta i Norrbotten.

Det dröjde inte många år innan forskare föreslog att liknande skyddsformer skulle införas i Europa. Här hemma i Sverige var Karl Starbäck den förste att föreslå det i riksdagen. År 1909 antog Sverige sin första naturskyddslag och de första parkerna kunde inrättas. I dag finns det hela trettio nationalparker utspridda över landet. I den här artikeln visar vi några av dem. Så, ut i naturen och upplev vårt fantastiska land!

Läs hela artikeln i Här&Nu 4/2023, sidan 16

Text Helena Nilsson Foto Johnér/Matton Collection