16 000 för en hörapparat – i stället för 600

Systemet med fritt val av hörapparater och liknande hjälpmedel döms ut i Hjälpmedelsutredningen som lämnades till regeringen i slutet av maj. Bland annat får patienten inte alltid saklig och oberoende information – vilket kan bli mycket dyrt.

Exempelvis fick en 81-årig man i Huddinge utanför Stockholm betala närmare 16 000 kronor ur egen ficka för sin hörapparat. Ur landstingets eget upphandlade sortiment hade den kostat 600 kronor, enligt SVT Nyheter.

81-åringen upplystes aldrig om det billigare alternativet, varken av audionomen som provade ut öronsnäckan eller av den mottagning han besökte. Mottagningen tillhör dessutom samma koncern som hörapparatstillverkaren, rapporterar SVT.

Skulle ge ökad valfrihet
Ökad valfrihet var tanken när landstingen i Stockholm och Skåne införde fritt val av hörapparater. Vid sidan av de sortiment som landstinget upphandlar skulle patienter kunna använda en så kallad ”hörselcheck” som skulle täcka kostnaderna för en apparat ur det privata sortimentet.

Systemet har i flera år kritiserats av HRF, Hörselskadades riksförbund. Även Socialstyrelsen och Statens medicinsk-etiska råd har haft synpunkter på systemet.

Utredning kritisk
Nu kommer ytterligare tung kritik i Hjälpmedelsutredningen. Utredningen ser inga tydliga fördelar med modellen för enskilda patienter. I stället finns tecken på att patienter får betala mer än de behöver. I flera fall får patienterna heller inte saklig och oberoende information.

– Systemet är konstruerat på ett sådant sätt så att ekonomiska intressen från ägarna styr mer än patientens behov och då blir det alltid fel i slutändan, för det är inte vad vården bygger på, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande vid HRF, till SVT.

  • Fotnot
    Hörselmottagningen som sålde en hörapparat till 81-årigen i Huddinge har nu erbjudit honom att få pengarna tillbaka. Och efter kritiken i regeringens utredning mot det fria valet av hörapparater ska systemet revideras i Stockholm, enligt SVT.

Text Ullacarin Tiderman Foto iStockphoto