Ängamat (sommarsoppa)

I Småland kallade vi denna krämiga och mättande soppa för ”nyvälling”. För den görs bäst på primörer.

2 personer
1/2 liter färska tvättade rot- eller grönsaker i bitar (morötter, socker­ärtor, bönor, lök, broccoli, potatis eller vad man har)
1 näve spenat
3 dl grönsaksbuljong
2 1/2 dl gräddmjölk (lika delar grädde och mjölk)
1/2 dl hackad persilja
2 msk vetemjöl
Vitpeppar

Fräs smöret i en kastrull och rör ut med mjölet. Tillsätt buljongen och gräddmjölk och koka upp.

Tillsätt grönsakerna. Börja med potatis och morötter, fortsätt med bönor och broccoli men vänta med socker­ärtor och spenat till på slutet.

Smaka av med peppar. Soppan ska gärna vara något krämig men inte tjock. Servera med hackad persilja.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom