Ängamat (sommarsoppa)
I Småland kallade vi denna krämiga och mättande soppa för ”nyvälling”. För den görs bäst på primörer.
1/2 liter färska tvättade rot- eller grönsaker i bitar (morötter, sockerärtor, bönor, lök, broccoli, potatis eller vad man har)
1 näve spenat
3 dl grönsaksbuljong
2 1/2 dl gräddmjölk (lika delar grädde och mjölk)
1/2 dl hackad persilja
2 msk vetemjöl
Vitpeppar
Fräs smöret i en kastrull och rör ut med mjölet. Tillsätt buljongen och gräddmjölk och koka upp.
Tillsätt grönsakerna. Börja med potatis och morötter, fortsätt med bönor och broccoli men vänta med sockerärtor och spenat till på slutet.
Smaka av med peppar. Soppan ska gärna vara något krämig men inte tjock. Servera med hackad persilja.