Smakrik sommarsallad

2 personer
4 rödbetor, gulbetor eller polkabetor
100 g fetaost
4-8 salladslökar eller 4 färska gula lökar
Några blad sallat, typ ruccola
4-8 sardellfiléer.
Alternativt 1-2 msk pesto (vitlöksklyftor, riven parmesanost, rostade pinjenötter, olivolja). Eller 1 msk kapris, eller ett par av dessa starka smaksättare
Lite färsk timjan alternativt persilja eller en 1/2 kruka basilika
2 msk smör
Flingsalt
Svartpeppar

Koka betorna mjuka, ta upp och låt svalna något. Skala och dela betorna i 2-3 bitar.

Fräs salladslöken hel eller löken delad i lite av smöret, lite vatten kan tillsättas. Dela fetaosten i mindre bitar.

Värm betorna i smält smör, krydda med flingsalt och svartpeppar.

Lägg upp på tallrikar de delade betorna, sallat, löken, sardeller eller kapris. Sprid ut fetaosten samt grönkryddorna, ös det smälta smöret över betorna. Krydda något över alltihop med flingsalt och svartpeppar.

Salladen kan varieras med palsternackor, morötter eller blomkål i stället för betor.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom