Piroger

Piroger med inspiration från Finland.

Deg

En deg kan göras på vetemjöl, smör och salt som mixas. Vatten tillsätts, så kör man ihop det till en deg. Alternativt finns det färdig pajdeg att köpa. En sådan köpt deg räcker till ett tiotal piroger.
Ett uppvispat ägg att pensla med.

Fyllning

Det är vanligt med vitkål och köttfärs, men man kan också ta köttfärs, lök, finhackade morötter och kanske bönor i bitar. Eller exempelvis vegetarisk med spenat, lök och ost. Kanske hälften av varje.

100 g köttfärs av valfritt slag
1/2 morot, finhackad
1/2 gul lök, finhackad
Ev. lite bönor i mindre bitar

Fräs morot, gul lök och bönor i lite smör eller olja, krydda och ställ åt sidan.
Fräs köttfärsen och se till att den blir finfördelad. Blanda ner grönsakshacket och tillsätt ett par matskedar grädde. Låt koka ihop till en krämig röra. Lite svartpeppar och chili kan sätta extra krydda om man så vill.

Vegetarisk

1 påse babyspenat, 65 g
1 gul lök
1 dl riven ost typ Västerbotten
2 msk grädde

Sjud spenat hastigt i saltat vatten, krama ur och fräs med hackad lök, krydda och blanda i riven ost och späd med lite grädde och koka ihop.

Ta ut rundlar av degen med ett mått, ca 10 cm i diameter. Fyll rundlarna på ena delen med fyllningen men lämna en ofylld bård. Vik över och slut till som en halvmåne med en gaffel.
Pensla med ett uppvispat ägg och grädda gyllenbruna i 225-250 grader i ugn. Det tar drygt 10 minuter.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom