Karelska piroger

8-10 piroger
1 1/2 dl rågmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk olivolja
1 dl vatten

Nyp ihop degen med upp till 1 dl ­vatten.

Gör en fyllning av risgrynsgröt eller potatismos med ägg.

Kavla ut degen och skär ut ovala stycken. Lägg på fyllning i mitten av degbitarna. Vik upp kanterna runt om och tryck till med ett skedskaft.

Grädda i 225 grader 10-12 minuter och pensla de färdiggräddade pirogerna med en blandning av 1 dl het mjölk och 1 1/2 msk smör.

Ät gärna varma eller ljumma med äggsmör till. Det kan man göra genom att koka ett ägg i åtta minuter, hacka och blanda med rumsvarmt smör och lite salt och svartpeppar. Cirka 25 gram smör till ett ägg är lagom.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom