Ägghalvor

”Se alltid till att det finns till­räckligt med ägghalvor, potatis och bröd på ditt julbord”, sa min företrädare till mig inför mitt första julbord på nya restaurangen. Om man då menar ägghalvor med god räkröra, en bra potatissort rykande nykokt och en härlig slät och tung kavring så är jag med och grunden lagd.

Koka ägg i 7 1/2 minut och använd färska eller frysta räkor alternativt så kallade handskalade räkor i lag.

Röran
1 msk smetana eller crême fraiche
1 msk majonnäs
1/2 hackad rödlök
1 msk hackad dill. Spara några vippor till dekoration
Ett par varv med kvarnen fylld med svartpeppar
1 tsk pressad citronsaft
8 skalade räkor varav 4 skurna i bitar och 4 hela

Blanda till röran, lägg i dill och räkorna i bitar och blanda runt, klicka på räkröran på äggen och sätt en hel räka överst, garnera med en dillkvist.

Enkelt men gott med en smakfull röra på en lätt krämig äggula.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom