Aldrig för sent att satsa på sina tänder

Marie Karlsson och Carina Persson är anställda på Folktandvården i Örebro, med uppdrag att förbättra munhälsan hos både yngre och äldre.
– Det är aldrig för sent att satsa på sina tänder, säger Marie.

Hon kom till våra skolor förr, iklädd vit rock och en bricka full av plastmuggar. Många är vi som minns fluortanten när hon gav oss den obligatoriska fluorsköljningen.

Det var från 1960-talet till början av 1990-talet som fluortanten regelbundet besökte grundskolor över hela Sverige för att hjälpa till med barnens tänder. Unga tänder är speciellt känsliga och därför är det extra viktigt för barn att använda fluor som skyddar tändernas emalj och förebygger karies. Fluortanten försvann dock från skolorna under 90-talet på grund av besparingar men återuppstod under 2000-talet. I Örebro län besöker numera Folktandvården endast utvalda skolor.

Inte bara för barn
Men det är inte bara barn som numera får besök av Folktandvården. Marie besöker vård och omsorgsboenden där hon informerar och undervisar personalen om vikten att de äldre sköljer med fluor.

Ett problem som kan uppstå när man blir äldre är muntorrhet. Många mediciner kan orsaka att man blir torr i munnen. Det finns mycket forskning som visar på sambandet mellan infektioner i munnen och ens allmänna hälsa.
Det är viktigt att sköta sina tänder väl och använda fluortandkräm. Utökad fluoranvändning är bra och fluorsköljning är det bästa. Det finns även tuggummi och sugtabletter som innehåller fluor.
– Så kläm ut en riktig klick ur tuben när du ska borsta tänderna men skölj inte efteråt, säger Marie.

Vid muntorrhet blir slemhinnorna sköra. Det finns olika produkter såsom oljor och fuktgivande geler som återfuktar slemhinnorna.
– Fluoret stärker emaljen och förebygger karies, det vill säga hål i tänderna, säger Carona. Skulle man sluta använda fluor så skulle vi ha betydligt mer karies.

Tandvården har utvecklats väl i Sverige. Från att allmogen på 1800-talet knappt visste vad tandhygien var, till omfattande industri med tandvårdsprodukter.
– Då som nu är det viktigt att undvika socker – både för ung och gammal, säger de båda två.

Fluortantens dag
Den 1 september varje år är det Fluortantens dag. Så se dig om på offentliga platser om du kan få dig en gammal hederlig fluorsköljning på stående fot. Folktandvården i Stockholm kom för några år sedan med i Guinness rekordbok när de fick 600 personer på Sergels torg att under 15 minuter skölja sina munnar med fluorlösning.

TANDVÅRDSHISTORIA

7000 f Kr
I Indien förhindrade läkare tandvärk och tandsmärta. De gjorde borrar av flintsten, som användes för att ta bort karies och skadad vävnad på tänderna.

5000 f Kr
Man började tala om “tandmask”, små maskar som rörde sig över tänderna och borrade hål i dem för att sen försvinna ner i hålen. Denna myt levde faktiskt kvar in på 1700-talet.

500 f Kr
Kina gjorde första kända fallet av tandimplantat, de ersatte tänder med hjälp av gjuten mässing som höll fast snäckor som var formade efter tänderna på den drabbade.

500 f Kr
Munkar i kloster klassades som dåtidens tandläkare, de tog bort tandsten och att drog ut tänder som ansågs vara dåliga för att undvika större infektioner.

500 f Kr
I Kina började man att använda tandkräm som bestod av sot, honung, krossade äggskal och benmärg från oxhovar.

400 f Kr
Aristoteles och Hippocrates skrev böcker som poängterade hur viktigt det var att ta bort tandsten och karies, och att dra ut tänder som var infekterade

700 e Kr
I Kina började man använda silverpasta, typ av amalgam, för att fylla hål.

År 1201
I Frankrike blev barberarna tandläkare. De kontrollerade tänderna, drog ut tänder och tog bort tandsten.

År 1498
I Kina började man använda tandborste – en träpinne med grishår som borststrån.

År 1763
I USA utbildades nu tandläkare. John Baker i Boston, som var en av de första att gå utbildningen, kom på hur farligt socker är för tänderna.

År 1855
Emeline Robert Jones blev den första kvinnliga tandläkaren.

År 1875
University of Michigan College of Dental Surgeryoch blev därmed den första tandvårdsskolan i världen.

År 1880
Tandkräm började säljas i små lådor.

År 1898
Johnson & Johnson skapade den första tandtråden. Den hjälper väldigt mycket mot tandlossning.

År 1913
I Bridgeport, Connecticut, USA startade den första skolan för tandhygienister.

Text KG Mattsson Foto Gettyimages