Personer 70 plus uppmanas att stanna hemma och undvika sociala kontakter för att minska smittspridningen.

Alla över 70 år uppmanas att stanna hemma

Till helgen befarar Folkhälsomyndigheten att antalet svårt sjuka patienter i covid-19 kommer att öka kraftigt. Statsepidemiolog Anders Tegnell anser därför att äldre gör klokast i att stanna hemma och undvika sociala kontakter. Särskilt gäller det personer över 70 år.

Uppmaningen kom på onsdagens presskonferens och var en av de åtgärder som speciellt riktade sig mot den äldre befolkningen.
Orsaken är att äldre är den grupp som löper störst risk att bli allvarligt sjuka och myndigheten gör den bedömningen att just att stanna hemma skulle få bäst effekt på en befarad ökad sjukkurva.
– De behöver fysiskt isoleras. Vi måste hjälpa dem att inte ha så många sociala kontakter, sa Anders Tegnell vid presskonferensen, med hänvisning till personer 70 plus.

Uppmaningen bygger på att man förmodar att antalet svårt sjuka patienter kommer att öka tlll helgen. Och om färre blir smittade minskar det belastningen på intensivvården i landet, där man vill spara platser till äldre som bli svårt sjuka.
– Vi kommer att se fler fall som kommer att ligga på intensiven och vi kommer att se fler dödsfall, sa Anders Tegnell.

Vid presskonferensen tog även Maria Bergstrand på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, upp vikten av att äldre över 70 år stannar hemma.
– Du som är en frisk, stark och pigg pensionär, du kanske fick ett ganska brutalt besked. Det är fullt förståeligt att det kan kännas både obekvämt och orättvist.

Hon poängterade att det finns en miljon unga pensionärer mellan 70 och 79 år. Och ytterligare en halv miljon är 80 plus.
– Det betyder att en och en halv miljon 70 plussare kan bidra till att hantera krissituationen genom att hålla sig hemma och avstå socialt umgänge under en period.

Både Folkhälsomyndigheten och MSB menar att genom att följa dessa rekommendationer, så värnar man inte bara sin egen hälsa, utan framför allt avlastar man vården genom att inte blir sjuk och minskar också smittspridningen i samhället.
– Så snälla hjälp oss med detta, vädjade Maria Bergstrand, MSB.

Text Ullacarin Tiderman Foto iStockphoto