Lena Lilius får en puss av sin hund Habib efter badet.

Äntligen tid för vinterbad!

Solen skiner, det är tre plusgrader i luften och åtta grader i vattnet. Strax före halv nio promenerar Lena Lilius och Christina Bondesson med hunden Habib över bron till Reimersholme i Stockholm. Gräsmattan utmed promenadstigen är täckt av rödgula löv. Christina och Lena ska ta sitt dagliga morgondopp.

Lena Lilius och Christina Bondesson har gjort morgondoppet till en kär rutin. Badkläderna har de redan på sig under vinterkläderna. Hunden Habib håller sig på land.

På en brygga en trappa ner från promenadstigen samlas morgonbadarna. De hälsar på varandra, en del pratar en stund. Solen glittrar i vattenytan men har slutat värma för säsongen, det är den 18 oktober. Utan att tveka klär Lena och Christina av sig, klättrar ner och simmar ett par simtag var innan de klättrar upp igen. Efter doppet klär de på sig utan någon större brådska.
– Man blir varm efteråt, cirkulationen drar i gång när man kommer upp, säger Christina som har arbetat som sjuksköterska hela sitt vuxna liv, men som nu gått i pension. 

De har varma kläder med sig för att inte frysa efteråt. Lena som forskade i demenssjukdomar innan hon gick i pension, har gått ett varv med Habib och blivit lite varm innan badet.
– Det handlar mycket om att inte tveka. Man är inställd på att bada och då går det inte att börja vela. Man klär av sig och så går man i. Vi har alltid baddräkterna på under kläderna. Det ska vara enkelt, ” säger Lena. 

Bastun stängde i pandemin
Lena och Christina var i många år grannar, de bodde i samma hus och på samma våningsplan. När Tantobastun öppnades 2016 började de bada bastu tillsammans och blev då vinterbadare, men med den varma bastun innan.
– Det började i och med pandemin och att bastun stängdes. Någon gång under våren 2020 började vi gå ner och ta morgondopp. Sedan fortsatte vi, berättar Lena och Christina fyller i:
– Det blev som en utmaning i början. I september sa vi, äh vi fortsätter ett tag till, sen likadant i oktober, november och så blev det hela vintern. Nu har det blivit en rutin som man inte vill vara utan. 

De badar varje dag, vardag som helg och alltid före frukost. Båda är eniga om att det är lättare att vara två, för visst händer det att någon av dem vaknar och egentligen helst vill ligga kvar i sängen.
– Det är tryggt och skönt att vara två. När det är frost blir bryggan hal och vad som helst kan ju faktiskt hända. Det är klart att vi båda har badat ensamma. Jag har ett ställe i Grisslehamn och badar varje morgon när jag är där, men där är det klippor och när det är frost är de glashala, säger Christina.

Morgongemenskap
På Reimersholme är det många som vinterbadar. De har skapat en liten morgongemenskap. Samma människor möts nästan dagligen på bryggan, pratar en stund, badar och på sommaren har några med sig en termos med kaffe och stannar och läser tidningen i morgonsolen.
– På julafton var vi några stycken som träffades här. Vi hade med oss glögg som vi drack efter badet. Det var jättemysigt! säger Lena.
– Det sociala ska man inte förringa. Här är man del i ett sammanhang, man möter badgänget. Man pratar lite och när man går hem är man uppfylld av samtalen och på gott humör, fyller Christina i.

Det ena leder till det andra i samtalet. De minns att några av de kallaste dagarna förra året tog de ett redskap, en räddningspryl som ligger vid bryggan, och hackade hål i isen innan de doppade sig i vaken de gjort.
Kvinnorna är ense om alla positiva effekter det har att vara vinterbadare.
– Jag har inte varit sjuk sedan jag började vinterbada, säger Lena.

Christina skrattar och säger att hon nästan inte varit sjuk.
– Även om man ibland känner sig seg och inte har någon lust att bada så ångrar man sig aldrig efteråt. Man är alltid glad när man går därifrån. Nu har man blivit beroende. Det blir som en drog, säger Lena.
Vid det här laget har de badat i alla väderlekar och är överens om att det är skönt oavsett väder. Ljuset skiftar, ibland är det dimma, ibland regnar eller snöar det och ibland skiner solen.
– Värst är om det blåser när det redan är kallt ute. Det är det enda väder jag kan tycka är lite jobbigt, säger Christina. 

Stärker psyket
Båda två tycker att rutinen att bada stärker psyket.
– Alla liv har motgångar och det är som att man klarar motgångarna lite bättre när man badar, säger Christina.
Jag blir nyfiken och undrar, hur då?
– Känslan det ger att vinterbada är att man tror sig vara stark i psyket. Fixar jag det här så fixar jag det mesta i livet! fyller Lena i.

Text Eva Brenckert Foto Eva Brenckert