Äppeltårta

4 personer
Deg
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
1 msk florsocker
Ca 2 msk vatten

Fyllning
3-4 äpplen, gärna syrliga
75 g smör
1 dl strösocker
3 uppvispade ägg
150 g mandelmassa
Rivet skal av 1 citron

Kör smör delat i bitar med vetemjöl och florsocker i matberedare. Tillsätt vattnet och kör snabbt ihop till en deg och ställ svalt.

Smält i en kastrull smöret till fyllningen och rör ner sockret och äggen. Ställ på svag värme och vispa hela tiden tills smeten tjocknar, får inte koka! Ta av från värmen och rör ner den grovrivna mandelmassan och det rivna citronskalet.

Klä en pajform med degen och nagga i botten. Ta ur kärnhusen från äpplena men låt skalen vara kvar. Dela i klyftor och sedan på hälften och fördela jämnt över formen. Häll över smeten och fördela.

Grädda i 225 grader till en fin färg, ca 25-30 minuter.

Vispad grädde, vaniljvisp eller vaniljglass passar bra till. Görs den någon dag tidigare så ljumma upp den.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom