Björn Skifs samlar bitar ur sitt liv

Björn Skifs har stått på scen i över 50 år och lyckas fortfarande fängsla en trogen publik med sin musik, sin röst och upptåg på scenen. Han har deltagit i Melodifestivalen, uppträtt med egen show, gjort film och revy samt uppträtt vid kronprinsessan Victorias bröllop. I höst blir det turné med föreställningen Bitar ur mitt liv.

Föreställningen, som arrangeras av Riksteatern, bygger på hela hans musikaliska karriär från 1966 och framåt. Musiken och låtarna är sammanställda ur den box – Every bit on my life – som kom ut förra året 2017.
– Det är ett pussel som har varit kul att lägga – oftast kul, säger Björn Skifs i en intervju i TV4 Nyhetsmorgon någon vecka innan turnépremiär på Solidenscenen i Stockholm den sista augusti.
Artisten Björn Skifs hade för ett år sedan problem med blodtrycket och var yr. I samband med dessa undersökningar upptäcktes också att han bar borreliavirus.
– Jag mår okej, men även om jag fick antibiotika mot borrelian och infektionen är borta så kan symptomen finnas kvar, sa han vid det tillfället.

Ville lägga av
För några år sedan hade han en rejäl svacka kände sig deprimerad och tänkte lägga av. I stället gjorde han comeback med en sommarturné – och nu har han varit artist i 52 år.
– En god vän såg att det inte var bra. Jag var väldigt låg och uppgiven. Han sade ”Jag vet vad du ska göra, åka ut på en sommarturné”. ”Aldrig i livet!”, svarade jag, men jag började ändå fundera på det och kom ihåg hur mysigt det är med sommar, musik, publik och kompisar, sa Björn Skifs i samband med att han skulle fylla 70 i en Expressen-intervju förra året.

– Någonstans runt 30, men framför allt vid 40 då jag fick familj, växte jag upp. Jag var en slyngel ganska länge. I intervjun berättade han också att han prioriterade barnen när de var små och valde bort turnerandet och jobbade mer på hemmaplan.
– Jag är glad för varje födelsedag jag får uppleva. Det är påtagligt att det blir mindre tid kvar att hinna med det man vill göra. Och så märker jag av det gradvisa förfallet. Det är inte lika kul.
– Jag orkar inte lika mycket när jag är ute och kånkar och gräver i trädgården. I huvudet tror jag dock att jag är 34, sa han.

Folkkär artist
Björn Skifs slog igenom med Slam Creepers från Vansbro 1966. Gruppen vann Sveriges radios popbandtävling 1966. Därefter har karriären varit ihållande med mängder av hits som Hooked on a feeling, med rockbandet Blåblus, och låg med den låten etta på Billbord-listan i USA i april 1974.
Han har deltagit i Melodifestivalen flera gånger, 1975 slutade han femma med Michelangelo, 1978 och 1981 vann han. Hela 900 000 svenskar såg filmen Strul med Björn Skifs i huvudrollen under bioåret 1988, för att nämna några milstolpar.
– Att jag fortfarande får hålla på och att folk fortfarande kommer. Det tyder på att jag måste ha gjort något rätt och varit lite bra någon gång, har han sagt i en intervju.

Åldrandet lika för alla
Han pratar inte gärna om åldrandet, det är ju bara en siffra, men konstaterar lakoniskt att det är lika för alla.
– Jag har hörapparater och vill hjälpa till att avdramatisera det. Det är så många som går omkring och hör dåligt, helt i onödan. Vi måste bli mer måna om hörseln. Det ska inte vara konstigare att ha hörapparat än glasögon! Jag får lite grann skylla mig själv som inte skyddade hörseln när vi var unga och satt och lirade. Det ringde lite grann i öronen, men det gick över. Det får jag betala för nu.
Hur mycket besvär han har av tinnitus beror också på hur han mår, säger han. Om han är

Kickar på scenen
I dag är det många som fortsätter att jobba långt upp i åren, så är också fallet med Björn Skifs och han vill fortsätta så länge det känns meningsfullt och publiken vill se honom.
– Det beror nog på om man har haft ett jättetungt jobb, som man går till allra pliktskyldigast, eller om man som jag har ett jobb som är ett sätt att leva.
Han menar att det snarare är åldern än hälsan som sätter gränser för honom i dag.

– Lite grann, kanske, men det finns grejer som man inte gör som snarare har med åldern att göra. Jag har nog mina bungy jumps på scenen i stället, utan skyddsnät. Mina kickar upplever jag där.

 • Fakta Björn Skifs
  Namn: Björn Nils Olof Skifs.
  Ålder: 71 född 20 april 1947.
  Yrke: Musiker, skådespelare, artist.
  Bor: I gul prästgård från 1760-talet i Österhaninge, söder om Stockholm.
  Familj: Hustrun Pernilla Skifs, koreograf och regissör. Barnen Oliver, 29, designer, och Jonathan, 26, har pluggat digital grafik. Birmakatterna Lazy och Molly Malone.
  Född och uppvuxen: I Vansbro med en fem år äldre syster, Rosita.
  Karriär: Hitlåtar som ”Hooked on a feeling”, ”Michelangelo” och ”Håll mitt hjärta” (som låg på Svensktoppen i 142 veckor) samt filmer som ”Strul” (1988), ”Joker” (1991) och ”Drömkåken” (1993). Underhållningsprogrammet ”Gäster med gester”.
  Utmärkelser: Karamelodiktstipendiet (1984), medaljen ”Litteris et Artibus” (2008).
  Sjöng: ”When you tell the world you´re mine” med Agnes Carlsson på kronprinsessparets bröllop (2010).
  Aktuell: Med bitar ut mitt liv som turnerar i hela Sverige. 177 973 gillar Björn Skifs Facebook-sida.
 • Björn Skifs turné hösten 2018
  Hit kommer Skifs ”Bitar ur mitt liv”:
  7/9 Karlstad, Löfbergs Arena – premiär inomhusturnén
  8/9 Karlstad, Löfbergs Arena
  14/9 Örnsköldsvik, Fjällräven Center
  15/9 Örnsköldsvik, Fjällräven Center
  22/9 Luleå, Coop Norrbotten Arena
  28/9 Jönköping, Kinnarps Arena
  29/9 Jönköping, Kinnarps Arena
  5/10 Malmö, Malmö Arena
  6/10 Malmö, Malmö Arena
  12/10 Linköping, Saab Arena
  13/10 Linköping, Saab Arena
  19/10 Sandviken, Göransson Arena
  20/10 Sandviken, Göransson Arena
  26/10 Göteborg, Scandinavium
  27/10 Göteborg, Scandinavium
  2/11 Helsingborg, Helsingborg Arena
  3/11 Helsingborg, Helsingborg Arena
  9/11 Skellefteå, Skellefteå Kraft Arena
  10/11 Skellefteå, Skellefteå Kraft Arena
  17/11 Västerås, ABB Arena Syd
  23/11 Lidköping, Sparbanken Arena
  24/11 Lidköping, Sparbanken Arena
  1/12 Stockholm, Ericsson Globe Arena

Text Ullacarin Tiderman Foto Peter Knutson

Senaste artiklarna