Covidsmittan upp 41 procent

Nu ökar antalet smittade av covid-19 snabbt. Mellan veckorna 24 och 25 är ökningen hela 41 procent.

Uppdaterad statistik från Folkhälsomyndigheten visar att den ökning av bekräftade fall av covid-19 i Sverige som setts de senaste veckorna fortsätter.

BA.5, som är en undergrupp till virusvarianten omikron, har ökat de senaste veckorna och dominerar nu i Sverige. Det finns tecken på att BA.5 kan undvika immunförsvaret och smitta personer som är vaccinerade eller har genomgått tidigare covid-19-infektion, men mycket tyder på att vaccin skyddar fortsatt mot allvarlig sjukdom och död.

Socialstyrelsen varnar nu för att belastningen på vården kan öka i sommar. Vecka 25 låg totalt nio personer på IVA, och flera regioner rapporterar nu om att antalet patienter med bekräftad covid-19 ökar.

– Tidigare somrar har spridningen av covid-19 gått ner, men de senaste veckorna har vi sett en ökning av antalet fall. Om vårdpersonal också insjuknar i covid-19 samtidigt som det råder semesterbemanning på många sjukhus och vårdinrättningar ser vi att det kan komma att innebära en ökad belastning på vården, även om det är relativt små tal det handlar om, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog.

Text Markus Dahlberg