Det bästa med att bli äldre

Vad är det bästa med att bli gammal, respektive det mest skrämmande. Möt läkaren och forskaren Ingmar Skoog, som i nästan hela sitt yrkesverksamma liv följt den häpnadsväckande och positiva utvecklingen av äldres liv och hälsa.

– De flesta blir lite lugnare, mindre stressade än tidigare i livet. Man har varit med om väldigt mycket, och dessutom många gånger om. Man vet att om det händer något, så går det alltid att avvakta tills det inträffar något nytt som kan bli lösningen på problemet. Man blir coolare och faktiskt mindre rädd för döden, säger han.

Mår bättre än andra
Erfarenhet är av godo. Det går att luta sig tillbaka på det som hänt och livet blir enklare att leva.

– Faktum är att de som är mellan 65 och 75 år har mindre depressioner och mår bättre än befolkningen i övrigt, speciellt när de börjat ta ut pensionen.

Vi har olika åldrar, säger han:
– Den första är fram till 25 år. Det är en period i livet då vi utvecklas mycket fysiskt. Nästa period präglas av familje­bildning och arbetslivserfarenhet, med­an den tredje åldern, från 65 till 85 år, är en del av livet då många fortfarande är pigga och friska och inte längre pressas av alla plikter.

Äldre är friare än yngre
Förr i världen tvingades äldre ha en viss stil, som hatt, kostym, handskar, dräkt osv. Nuförtiden är tillvaron betydligt friare, med mindre depressioner, samt mer alkohol och sex. För de yngre kan det vara precis tvärtom – de är mer deprimerade, har mindre sex och dricker mindre alkohol…

– Dessutom verkar dagens unga vara mer låsta i konventioner, hur man ska vara och vad man ska säga, medan äldre har och har haft ett mer tillåtande liv. Många av oss har varit med om hippie-rörelsen, den fria sexualiteten och fester med alkohol, påpekar Ingmar Skoog

Läs hela artikeln i det aktuella numret av Här&Nu på sidan 20.

Text Ylva Berlin Foto Ylva Berlin