Det ska bli lättare att flytta sitt pensionssparande.

Det ska bli enklare att flytta pensionssparande

Regeringen vill ha enklare regler så att den som vill ska kunna flytta sina pensionspengar utan att behöva betala för stora avgifter. I dag är ofta pensionssparande låst till vissa bolag.

I en intervju i Sveriges radios ekosändning säger finansmarknadsminister Per Bolund att han tycker att människor själva ska få bestämma över sitt pensionssparande, så långt som möjligt själva.
– Därför skärper vi nu kraven på att man måste ha rimliga avgifter och att vi också ställer krav på att man har rimliga hanteringstider. Syftet är att skapa möjligheter för människor att själva bestämma, sa Per Bolund till Ekot.

I dag kan det kosta tusenlappar att flytta sitt pensionssparande. Och väntetiden att få det genomfört kan ta månader. Medan spararna i stället vill att det ska kunna genomföras för någon hundralapp och på några dagar.
Tanken är nu att de bolag som förvaltar pensionssparandet ska nu få ett tak för hur stora avgifter de får ta ut. Dessutom ska avgifterna endast omfatta de kostnader som uppstår vid flytten som administration. Det ska även gå snabbt att flytta sparandet.

Enligt Avanzas sparekonom Claes Hemberg är det är många sparare som vill flytta sina pensioner, och få billigare pensioner. Och han menar att det var på tiden att ändringarna kommer till stånd.
Ännu är en enklare flytt bara ett förslag som ska ut på remiss, och det gäller bara nya pensionsavtal, tecknade efter 2007. Förslaget gäller, enligt Ekot, inte pensionssparande som regleras i kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare.

Text Ullacarin Tiderman Foto Ullacarin Tiderman

Senaste artiklarna