Dyrare julmat

Räkna inte med några lättnader när julmaten ska betalas. Tvärtom blir den ännu dyrare än förra året, i vissa fall till och med rejält mycket dyrare.

Sillen kostar 25 procent mer än förra julen. Ett annat måste på julbordet har gått upp ännu mer i pris. Räkna med en 30-procentig ökning på laxen.

– Livsmedelspriserna har ökat mer jämfört med den generella prisutvecklingen i samhället under året. Bland julmaten kan vi se att gravad lax och sill hör till de varor som har stigit i pris, säger Caroline Neander som är prisstatistiker på SCB.

Från december i fjol till och med oktober i år steg livsmedelspriserna i Sverige med 5,3 procent. Det kan jämföras med prisutvecklingen på alla varor och tjänster under dessa månader, som ökade med 3,1 procent.

Det som dock har gått allra mest i pris är apelsiner. Enligt SCB, som står för statistiken, är prisökningen hela 72,3 procent sedan förra julen.

Det finns också mat som brukar bli dyrare just i december. Enligt SCB är skinka en sådan vara. Å andra sidan brukar choklad, godis och nötter sjunka i pris under julmånaden.

Text Markus Dahlberg Foto iStock

Senaste artiklarna