Enkelt nätverk på semestern

Saknar du eller familjen wi-fi i sommarstugan, husvagnen eller på campingen kan du enkelt ordna ett eget litet trådlöst nätverk.

Det stundar semestertider och sommarstugor vädras ut, husvagnar fylls på med sommarens prylar och många söker sig till stränder och ut i naturen för att njuta av sol och värme.

Men även om livet saktar in kan vi behöva kopplas upp oss mot internet då och då. Kanske för att betala räkningar och läsa nyheter, eller för att lyssna på musik, en god ljudbok eller för att se en film. Med en modern mobiltelefon kan du göra allt detta, men den kan även användas för att koppla upp andra enheter till internet.

Mobiltelefonen kan generera ett eget trådlöst nätverk, eller wi-fi som det också kallas. Telefonen kan alltså fungera som en nätverkscentral för att andra enheter ska kunna komma åt internet. Till mobiltelefonens nätverk kan du sedan ansluta till exempel datorer, surfplattor, tv-apparater eller någon annan pryl som kan anslutas till internet.

Du behöver en mobiltelefon med ett fungerande abonnemang.

För att skapa ett nätverk gör du så här:
iPhone:
1. Tryck på appen Inställningar.
2. Välj Internetdelning.
3. Tryck på skjutreglaget vid Tillåt att andra enheter för att aktivera funktionen.
4. Tryck på Wi-Fi-lösenord för att hitta på ett lösenord till nätverket.
5. Nu kan andra enheter anslutas till nätverket, som har samma namn som din telefon.

I Android kan inställningarna ha olika namn, men i grunden är de lika:
1. Dra med fingret uppifrån och ner över skärmen. Tryck på ikonen för Surfzon, kan även kallas Mobil hotspot eller Internetdelning. Ser du inte ikonen får du öppna Inställningar och välja Anslutningar.
2. Tryck på skjutreglaget vid Mobil hotspot (eller liknande) för att aktivera funktionen.
3. Under Lösenord kan du hitta på ett lösenord till nätverket.
4. Nu kan andra enheter anslutas till nätverket.

Tänk på att alla enheter som ansluts till din mobiltelefon på detta sätt kommer att belasta den surfmängd som du har till ditt abonnemang. En film på Netflix kan till exempel kosta 1 GB (en gigabyte) vid lägsta bildkvalitet.

Om surfmängden tar slut kan du beställa mer från din teleoperatör. Oftast sker det enkelt och snabbt via sms. Läs mer hos din teleoperatör.

Text Markus Dahlberg Foto iStockphoto

Senaste artiklarna