Eva Cyren Okafor slängde på luren i örat på personen som ringde och påstod att hon hade virus på sin dator.

Eva utsatt för både rån och bedrägerisamtal

Eva Cyren Okafor, 69 år, är en tuff kvinna som har bestämt sig för att inte vara rädd. I stället håller hon sig a jour med hur hon ska göra för undvika att bli utsatt för brott. För Här&Nu tipsar hon om sin förbättrade säkerhet.

Eva är en av deltagarna vid en trygghetsträff som Malmö stad ordnat tillsammans med polisen. Hon ser till att alltid vara påläst när det handlar om säkerhet.
– För några år sedan utsattes jag för ett rånförsök i centrala Malmö. Klockan var tio på kvällen och jag var på väg hem då två killar försökte ta min handväska. Men jag vägrade släppa taget. Jag skrek högt och bråkade och till och med slogs med dem, säger Eva.  

Enligt polisen borde det vara självklart för alla människor att skrika högt om man blir utsatt för ett brott. Oväsen skrämmer nämligen iväg tjuvar. 

Vägrar vara rädd
– Jag föll omkull på marken med väskan under mig och fortsatte skrika. Jag gapade allt vad jag kunde. Det fanns folk omkring, så någon ringde polisen. De tänkte ta mig till sjukhus men jag ville bara komma hem, säger Eva, som dagen därpå upptäckte att hon fått ett par blåmärken efter fallet.
På frågan om hon blev rädd efter överfallet, blir svaret:
– Nej, jag blev bara ännu argare! Jag vägrar att vara rädd. Men jag har skaffat mig en Bodyguard Knock Out-spray, som jag bär med mig. Det är tillåtet i Sverige och gör så att förövaren färgas röd och förblindas. 

Slängde på luren
För ett år sedan blev Eva uppringd från ett utländskt telefonnummer, en man talade engelska och presenterade sig som medarbetare vid Microsoft i Indien.
– Han berättade att min dator var infekterad av virus och sa att jag behövde logga in med min kod. Jag kan engelska så jag begrep vad han sa, men jag blev jättearg och slängde på luren i örat på honom, säger Eva.
Det gjorde hon alldeles rätt i, för det är nämligen det bästa man kan göra i ett sådant läge. Ringer det från ett okänt, utländskt nummer då är det smart att klicka bort samtalet. 

Seriösa ber aldrig om kod
– Jag vet att banker, och seriösa företag aldrig skulle ringa mig för att be om min kod. Jag ser till att hålla mig a jour med ny teknik, jag är lite av ett teknik-freak, säger Eva.
Hon har bland annat  laddat hem appen ”True caller”, en nummerupplysningstjänst som filtrerar bort kända bedragare och telefonförsäljare.
– Jag lever ensam, jag måste klara mig själv. Men jag har många vänner och vi hjälper varandra.

  • Evas bästa tips
    Häng upp en lapp på din kylskåpsdörr med orden ”VAR AKTSAM!
    Visa dig inte rädd.
    Skaffa ett dörr-öga så du ser vem som ringer på.
    Öppna aldrig din dörr för en okänd person.

Text Kersti Hilding Hansen Foto Kersti Hilding Hansen