Farfalle med grönsaker

2 personer
200 gram ”kort” pasta (Farfalle, ­Fusilli eller Penne)
1 morot skuren i små tärningar
100 g broccolibuketter alt. brysselkål

En eller fler av följande grönsaker:
1/2 paprika
5 cm purjolök
1 knippe persilja
1 liten gul lök, hackad

1 dl grädde
2 dl buljong
Peppar
Salt
Smör eller olja
1/2 msk vetemjöl
1 dl riven ost

Fräs lite smör eller olja i en panna och tillsätt morot och lök, krydda lite med salt och peppar. Tillsätt mjölet och buljongen och koka upp. Låt detta koka sakta i knappt 10 minuter.

Tillsätt övriga grönsaker, grädde och kryddor och låt koka i några minuter. Håll varmt.

Koka pastan enligt anvisningar, men korta tiden något så att pastan har lite tuggmotstånd. Häll av, men spara lite kokspad för eventuellt behov av mer vätska.

Blanda pastan väl med såsen och låt stå ett par minuter på svagare värme för att gå ihop.

Servera med riven ost.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom