Fiskgryta/Fisksoppa

Receptet blir en gryta om lite mindre vätska tillsätts och en soppa med lite mer vätska. En annan fördel är att man kan ta lite av det man har i form av rotsaker, grönsaker och fisk.

2 personer

Ca 150 gram laxfilé, eller torsk, sej eller eller blandat
1 gul lök
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
10 cm purjolök. Det går bra med såväl vita som gröna delen
1 stor potatis eller ett par medelstora
1 morot och eventuellt någon annan grönsak som broccoli
1 tomat
2 fiskbuljongtärningar till 6-7 dl ­vatten
1 påse saffran (0,5 g)
2 msk smetana eller crème fraiche
1 dl torrt vin (kan uteslutas)
2 msk olivolja eller annat fett
Svartpeppar
Dill

Skär fisken i stora tärningar. Skala och skär potatis i bitar om ca 2 cm, skär purjolöken och moroten i mindre bitar ca 1 cm. Hacka löken grovt men vitlök fint. Fräs lök, purjo, morot och potatis i fettet. Krydda med peppar och tillsätt vinet.

Efter en stund tillsätts vatten och smulade buljongtärningar samt dill. Låt koka på svag värme i ca 10 minuter.

Tillsätt saffran utrört i en matsked varmt vatten.

När potatisen är mjuk, lägg i frysta broccolibuketter, tomaten i bitar samt fisken och sjud i ca 5 minuter. Vill man så kryddar man lite mera med exempelvis finhackad röd chili.

Vid serveringen toppas tallriken med en klick smetana eller crème fraiche.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom