Videomöten är ett sätt att upprätthålla kontakten i styrelse och utskott, samt fortsätta förbundets arbete under coronapandemin.

Förbundets verksamhet mer digitalt

När coronapandemin hindrar ordinarie verksamhet i SKPF pensionärernas förbundsstyrelse, FS, och verkställande utskott, VU, går verksamheten över till telefon- och videomöten.
Avdelningarna har skickat ut brev till medlemmarna med telefonnummer till ledamöter i respektive styrelse med uppmaningen att ringa vid behov.

Verksamheten fungerar, men lämnar en del övrigt att önska, enligt förbundets vice ordförande Liza di Paolo Sandberg.
– Möten via telefon eller digitalt via videolänk begränsar naturligtvis det man tar upp och det bli inte något möte utifrån en omfattande dagordning. Det fungerar, men går lite på halvfart. Det finns ju saker man behöver prata om öga mot öga. Och det blir ju inte samma sak nu, menar Liza di Paolo Sandberg.
– Men jag är väldigt stolt på det sätt förbundet ändå lever vidare, exempelvis via Facebook och tidningen Här&Nus hemsida.

Brev till medlemmarna
– Samtidigt som den största delen av verksamheten i förbundets av förklarliga skäl ligger nere. Gör avdelningar och distrikt vad de kan för att hålla uppe någon form av kontakt med medlemmarna. Man har skickat ut brev med telefonnummer till personer styrelsen och uppmanat personer 70+, som känner sig ensamma, att höra av sig.
På vissa håll upprätthåller man vissa aktiviteter, i Hudiksvall avd 50, har man fortsatt med promenader och de som vill går runt Lillfjärden med behörigt avstånd mellan dem som promenerar.
– Då finns det ju en del att både titta på och prata om, fåglar och blommor.

– Själv sitter jag en del i min trädgård. Det är ett kedjehus och vi har grannar man kan prata med på avstånd. Och så har jag återupptagit min passion – att läsa deckare. Just nu läser jag Viveca Sten, säger Liza di Paolo Sandberg.
Och så facetimar hon med dottern, som bor i Stockholm, då fikar de tillsammans fast på var sitt håll. Men hon saknar kontakten med barnbarnen, som hon inte träffat på ett tag.

Karin Liljestrand, förbundssekreterare i SKPF pensionärerna, saknar möjligheten att träffas fysiskt och anser att diskussionerna blir kortare och besluten snabbare med telefon- och videomöten.
– Man behöver vara nära varandra för att det ska bli djupare diskussioner. Ibland kanske man inte får sagt det man skulle vilja säga, man luftar inte sina åsikter på samma sätt, menar hon.
– Jag har haft en del andra videomöten. Det  har fungerat bra, men går fortare än brukligt. Alla kommer väl inte heller till tals.

I Boden har man skickat brev till alla medlemmar och lämnat ut telefonnummer till styrelsen om någon skulle önska en pratstund.
– Vi har ställt in alla styrelsemöten, men att bara kommunicera via mail känns inte optimalt.
– Viruset har verkligen ställt till med en hel del bekymmer för verksamheten i förbundet, men arbetet går framåt och förberedelserna inför kongressen, som är uppskjuten till höst/vinter, fortgår enligt planerna.

Svårt med isolering
Hon tycker att det är tråkigt med isoleringen, men förstår Folkhälsomyndighetens rekommendationer. De aktiviteter som man ägnar sig åt är promenader, fastän maj varit både blåsig och kall.
– Det är svårt att sysselsätta sig. En del har ägnat sig åt att sjunga utanför äldreboenden – exempelvis i Luleå. Även här i norr har caféer öppnat uteserveringarna tidigare än normalt. Med filtar och infravärme fungerar det rätt bra.
– Vi har medlemmar som förlorat anhöriga i covid-19 på äldreboenden, trots att vi har haft besöksförbud länge. Det är tragiskt och sorgligt. Men vi har väldigt lite smittspridning här.

Hon tycker inte det är några problem att hålla avstånd till andra och är glad att många affärer har särskilda öppettider för äldre.
Själv har hon ägnat extratiden åt att städa garderober – kanske tar hon ytterligare ett varv, säger hon. Men hon upplever att det blir långsamt emellanåt.
– Jag har vänner och familj och vi håller kontakt via telefon och skype. Men det är ju inte samma sak som att träffas i verkliga livet.

Text Ullacarin Tiderman Foto iStockphoto

Senaste artiklarna