Om du lyckas trimma ner de månatliga utgifterna räcker pengarna längre i affären.

Gör en avgiftsrazzia – spara 100-lappar

Hoppas du på höjd pension som inte kommer? Varar månaden längre än pengarna? Börjar snabbmakaronerna växa i munnen?
Genom att kolla dina abonnemang, prenumerationer, räntor, försäkringar och avgifter kan du spara många hundralappar varje månad.
Det gjorde jag.

Det började med elräkningen för sommarstugan. Jag hittade en sajt på nätet som jämförde elpriser, och insåg att min leverantör var dyrare än andra.
Så jag bytte ner mig till ett billigare bolag och vips sparade jag 85 kronor i månaden.
Var det så enkelt? Hade jag aningslöst betalat mer än jag behöver för olika tjänster?
Dags att göra en avgiftsrazzia.

Kanaler vi inte ser
Vi bor i bostadsrätt och har kabel-TV som ingår i hyran. Men jag upptäcker att vi har ett gammalt tillägg för extra kanaler som vi sällan tittar på. Det har tickat iväg 219 kronor i månaden för det, via autogiro. Bort med det.

Autogiro är bekvämt, men hur ofta granskar man priset?
– Jag gillar inte autogiro, då har man ingen koll, menar Marie Askerstam, pensionär i Södertälje.

Upptäcker smyghöjnigar
Och se, en dag upptäcker jag att dagstidningens autogiro har höjts med 60 kronor i månaden, lite snyggt och diskret. Jag ringer och säger upp prenumerationen, får ett nytt erbjudande och betalar nu under en period bara 99 kronor i månaden mot tidigare 201 kr.
Det är ett knep jag lärt mig av några pensionärskompisar – säg upp prenumerationen så får du rabatt under några månader, sen säger du upp den igen… Är kassan

Filmkanalerna, visst är det väl okej att dela med barnen?
Förresten… Jag ser att den där film- kanalen har tre olika prisnivåer. Pröjsar jag för Basic, Standard eller Premium?

Upptäcker att bokklubben med ljud- böcker ligger och tickar pengar, och egentligen använder jag den inte så mycket. 169 kronor bort.

Billigare mobilprat
Mobiltelefonen börjar bli ålderstigen. Att köpa en ny och få ett abonnemang där det ingår en ”gratis” telefon kostar page12image3475180816570 kronor i månaden för värstingen, om jag binder mig i två år. Hoppsan, totalsumman blir nästan 14 000 kr.

I stället köper jag en billigare telefon över disk för 2 600 kronor. Jag hittar ett abonnemang där 55+ får särskild rabatt, så nu betalar jag 95 kronor i månaden. För motsvarande tid, 24 månader, blir totalkostnaden 4 900 kr! Där slapp jag en månatlig utgift på 390 kronor.

Eldad av framgångarna granskar jag nästa automatiska räkning, som har med jobbet att göra. Jag arbetar fortarande, är bara pensionär på deltid, och sitter i ett kontor där vi delar bredbandsuppkoppling. Jag ringer bolaget och säger:
– Hej, det verkar som om vi betalar 800 kronor i månaden.
– Oj då, det är ett sånt där gammalt avtal. Då sänker vi till 500 kr.
Lätt som en plätt.

Så sänkte  vi våra räntor
För några år sen flyttade min fru och jag vårt bolån från Storbanken till Nischbanken, och sparade ett par tusen i ränta per år. Härom sistens upptäckte jag ett erbjudande: Om du dessutom flyttar din tjänstepension till ett konto hos oss så får du ännu lägre ränta. Sagt och gjort. Där försvann ytterligare en slant.

Jag har varit trogen A-kassan i mer än 40 år, och lyckligtvis aldrig varit arbetslös. Som frilans/egenföretagare kan man bara få ut ersättning om man helt slutar med firman, och det har jag aldrig velat.
Nu har jag dessutom pensionen att falla tillbaka på. Jag har kanske gjort mitt för mina arbetslösa kamrater. 135 kronor mindre fattig per månad.
Mer värt än höjd pension?
Hur mycket är jag uppe i nu?
Jag har tappat räkningen. Helt säkert över en tusenlapp i månaden.

Detta uträknat i juni när Pensionsmyndigheten sitter och planerar för höjningen av pensionen hösten 2021. Mellan 25 och 600 kr mer i månaden kan det bli.
Småpengar. Jag fixar lätt det dubbla, muttrar jag kaxigt.

Annat smått och gott
Vad ska jag kasta mig över nu? Drulleförsäkringen – vad är det värsta som kan hända? Eller ger försäkringsbolaget kanske rabatt till alla 65+?
Välgörenheten, 300 i månaden. Nej, de fattiga barnen ska vi stödja. Det har vi råd med nu.
Vatten och avlopp? Månadsbetalningen till bilverkstan? Spotify?

Och hur ska jag göra med parke- ringsplatsen under tak? Den tar min bostadsrättsförening 400 kronor i månaden för, och ute på gatan är det gratis att stå. Taket är bra när det snöar, men det snöar inte mycket i Södertälje. Hm.

Pruta på ett äpple
Sen har vi alla andra rabatter som pensionärer kan få. Billig förmiddag i mataffären. Pensionärsbiljett i kollektivtrafiken och veteranrabatt på bio.

Det där borde man kunna driva längre.
Hej, jag är pensionär. Hur mycket ra batt ger ni på det där äpplet?

 • Här kan du jämföra
  På internet finns ett antal sajter där man jämföra priser på prylar och tjänster. Tjänsterna är gratis. Här är några ställen att be- söka för att kolla räntor, abonnemang och annat som tenderar att bara ticka iväg och ticka iväg…
  Elskling och Elprisguiden jämför olika elbolag. Man skriver in sin hemvist och förbrukning och får en lista.
  Compricer jämför allt möjligt, både el, försäkringar och bolån. Konsumenternas kollar bolån och försäkringar. Även Insplanet jämför försäkringar.
  Bredbandslista visar hur olika bredband kan kosta.
  Pricerunner och Prisjakt jagar främst priser på prylar men har även avdelningar för tjänster.

Text Roland Cox Foto IStockphoto

Senaste artiklarna