Gratinerad fiskfilé

2 personer

2 fiskfiléer à minst 100 g (spätta, flundra eller torsk)
1/2 gul lök
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
Salt
Svartpeppar
400 g potatis
1 äggula
3 msk smör
Citron
Dill
1/2 dl riven ost
Några räkor

Skala och koka potatis, pressa och blanda med äggulan och hälften av smöret.

Sjud fisken försiktigt endast ett par minuter i saltat vatten, tunnare spättafiléer behöver inte förkokas.

Laga till en béchamelsås: Fräs lite finhackad lök i smör. Vispa ner mjölet och späd med mjölk. Krydda med salt och peppar, tillsätt lite fiskspad och låt koka sakta i 5 minuter. Tillsätt några droppar citron och hackad dill.

Lägg fisken i en smord eldfast form. Häll såsen över fisken. Spritsa potatismoset längs ena kanten.

Riv ost ovanpå och gratinera i ugn 225 grader i ca 15 minuter tills potatis­moset fått fin färg. Lägg gärna på några räkor, lite dill och en bit citron före serveringen.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom