Mat från det år då SKPF grundades.

Grönsaksgratin med ­korvstjärnor

2 personer

1 stor morot
1 purjolök, ca 15 cm
1 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
Peppar
Salt
6-12 prinskorvar
1 msk ströbröd
1 msk riven ost till gratineringen

Skär grönsakerna i bitar och koka dem mjuka. Gör en stuvning av dem på smör, mjöl och mjölk med peppar och salt som krydda.
Prinskorvarna delas i två bitar och splitsas med ett kryss i den kapade änden med en vass kniv.

Blanda till grönsaksstuvningen och häll över i en smord eldfast form. Stick ner korvbitarna i stuvningen så att de sticker upp med sin kryssade ände. Strö över ost och ströbröd och gratinera i ugn i ca 10 minuter.

De hade på sin tid 250 till 300 grader men med dagens ugnar räcker det med 225 grader eller 200 i varmluftsugn. Korvarna ska vackert splitsas till stjärnor och allt få fin färg. Det är viktigt.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom