7 tips som håller värmen borta.

Håll dig sval i värmen

Den värmebölja som har plågat Europa en tid har nu nått delar av Sverige. Många lider av värmen och det är viktigt att försöka hålla sig sval när temperaturerna stiger. Här är några tips som gör det lättare att uthärda värmen.

SMHI varnar nu för extremt varmt väder i södra Sverige, framför allt i Nordöstra Götaland samt i den södra delen av inre Svealand. I ett stråk från Västerås ner till Oskarshamn kan temperaturerna nå 35 grader under dagen.

Detta är olidliga temperaturer för oss som inte är vana vid närmast tropisk hetta. Det är inte heller bra för välmåendet om det blir så varmt att det inte går att hålla sig sval. Enligt Folkhälsomyndigheten ökar risken för hälsoproblom påtagligt om inomhustemperaturen överstiger 26 grader.

Vi vänjer oss visserligen sakta vid högre temperaturer, men det tar åtminstone en vecka innan kroppen har ställt om. De första tre-fyra dagarna är värst eftersom det tar så länge för kroppen att öka svettningskapaciteten och minska saltinnehållet i svetten. Svettning är kroppens viktigaste skydd mot överhettning, men innan kroppen hinner ställa om är värmen extra jobbig.

Håll temperaturen i schack

Därför är det viktigt att försöka dämpa temperaturen där man vistas. Det finns en del knep att ta till för att sänka temperaturen inomhus:

  • Det är enklare att hålla värmen ute än att försöka kyla ner en redan varm bostad. Dra därför ner persienner och fäll ut markiser om sådana finns. Dra för gardinerna för fönstren. Ju tjockare de är, desto bättre värmeskydd ger de.
  • Drick mer vatten och försök äta mer vattenrik kost, exempelvis frukt och grönsaker. Undvik söta drycker och alkohol, det är rent svalt kranvatten som gäller. Ha gärna med dig en vattenflaska vart du går, så att du kan smutta lite då och då. Det är lätt att bli uttorkad när värmen stiger.
  • Kyl ner dig, med ett dopp om möjligt annars är en sval dusch perfekt. Känns det obehagligt är en våt handduk över nacken att bra alternativ. Ett annat tips är att spola kallt vatten över hand- och fotleder. Det är skönt i hettan.
  • Bär ljusa och luftiga kläder. Kläderna ska vara av naturmaterial, det vill säga i praktiken bomull. Bomull suger åt sig stora mängder fukt och torkar långsamt. Det är en perfekt egenskap när kroppen behöver hjälp att kylas av. Undvik konstmaterial som sägs andas. De är rätt på vintern när man behöver hålla sig varm, men helt fel på sommaren.
  • Vädra ut när solen har gått ner. Är det fortfarande för varmt i sovrummet kanske det finns ett annat rum i bostaden som är svalare och som duger för tillfällig övernattning? Annars är det indiska tipset om att hänga upp fuktiga lakan för fönstren om natten smart. När fukten avdunstar kyls luften och det blir lite svalare.
  • I en mindre lägenhet går det att få ner temperaturen lite genom att fylla badkaret med kallt vatten och låta badrumsdörren stå öppen.
  • Ett lite krångligare tips är att hänga ett par kylklampar framför en fläkt. När klamparna har tinat byter man ut dem mot nyfrysta! Var dock försiktigt med vatten och elapparatur. Se till att kondensvatten från klamparna inte kan droppa in i fläktmotorn eller i en förlängningskontakt. En handduk under fläkten skyddar golv och bord.

Men samtidigt – ut och njut av sommaren om du har möjlighet. Ljusa kläder, en hatt på huvudet och en stund i skuggan under ett träd är en lisa för själen.

Text Markus Dahlberg Foto iStockphoto