Per Olof Peterson började lyssna på jazz på 1950-talet. Denna radiogrammofon kom dock in senare i livet och är arvegods.

Han har diggat jazz i över 60 år

Redan i tonåren upptäckte Per Olof Peterson jazzmusiken. I över 60 år har han varit jazzdiggare och lyssnat på jazzmusik i hela världen. Dessutom pratar han om sin passion i ett eget musikprogram i radion.

Från högtalare strömmar jazzmusik. På väggarna finns fotografier på stora jazzstjärnor. Här bor jazzdiggaren Per Olof Peterson. En stor del i hans liv är musikstilen som fångade hans hjärta i tonåren. En musicerande bekant introducerade jazzen för honom. Han minns hur han lyssnade på radion i hemmet i Torsås i Småland.
– Jag lyssnade på jazz från Berlin. Det var inte så långt efter kriget och amerikanarna hade mellanvågssändare i Berlin. De sände Voice of America jazz hour. Jag var också intresserad av hi-fi och stereoljud. När jag fyllde 15 ville jag inte jag ha en moped utan en stereobandspelare, berättar Per Olof Peterson.

Melodin är det viktigaste
Sedan tonåren är hans stora passion jazzmusik, en musikgenre som bland annat kännetecknas av improvisation och som växte fram i USA:s sydstater i slutet av 1800-talet och slog igenom på 1900-talet.
– Jazzmusik handlar mycket om rytm, men för mig är melodin det viktigaste. Jag snöar in på vackra melodier.
En stor upplevelse var hans allra första jazzkonsert överhuvudtaget, med ingen mindre än idolen Duke Ellington.
– Han var faktiskt i Kalmar i sporthallen 1963. Jag var 17 år. Det var otroligt med Duke Ellington i Kalmar. Han var på Europa-turné och hade varit i London, Paris och Stockholm innan han kom till lilla Kalmar.

Per Olof Peterson lämnade Småland för att göra lumpen i Stockholm. Han studerade på Handelshögskolan arbetade på bank i huvudstaden och därefter även i Tyskland. I Stockholm fanns ett varierat utbud av jazzkonserter.

Världen öppnade sig
– Lita på det. Där öppnade sig världen. Dit kom alla. Jag har faktiskt sett och hört nästan alla jazzartister av rang.
Han minns en konsert med Ella Fitzgerald på Konserthuset. När hon svängde till med höften fotograferade Per Olof Peterson henne.
– Hon märkte att det blixtrade och sa mitt i låten: “Ah, you got me there”. Sveriges Radio spelade in konserten och sedan hörde man i programmet hur hon säger: “Ah, you got me there.” Du fick mig där.
Han har genom åren besökt jazzklubbar och festivaler runtom i världen. Tillsammans med en kollega från banken betade han av de flesta huvudstäderna i Europa. På senare år har det blivit gruppresor tillsammans med andra entusiaster, bland annat till New Orleans och New York.

Många anekdoter
På frågan om vilken artist han hade velat se live, som han inte sett, svarar han utan omsvep Louis Armstrong.
– Han dog 1971. Sista gången han var i Stockholm var i början på 60-talet. Så honom hann jag inte se. Ska jag nämna flera skulle det vara Billie Holiday, den största jazzsångerskan genom tiderna.
På återkommande jazzfestivaler i Sverige har han lärt känna andra entusiaster. Men nu har pandemin satt stopp för livekonserter. Och han längtar efter att återigen få höra livemusik och träffa gamla bekanta genom musiken.
– Det är tråkigt att man inte får träffa kompisar som man har utvecklat kontakten med under lång tid. Det är som stora familjeträffar när man träffas på festivalerna.
Minnena och anekdoterna är många, liksom samlingen skivor. Han har 2 000 cd-skivor och 1 000 lp-skivor. Numera nedpackade. I stället spelar han musiken genom musiktjänsten Spotify, där han kan söka upp favoriter och upptäcka nya artister och låtar.
– Musiklyssnandet har ändrats sedan jag började för 60 år sedan. Då skulle man sitta framför sin stereoanläggning och lyssna. I dag är man mer rörlig medan man lyssnar. Jag lyssnar medan jag kör bil eller lagar mat.

Sänder jazzradio
Efter 40 år i Stockholm flyttade han tillbaka till Torsås. Här är han en av fyra som sänder radioprogrammet Amazing Jazz i Radio Nybro. Han skriver manus till programmen och väljer ut låtar. Varje program har ett tema.
För den som är nyfiken på jazz rekommenderar han skivorna “Ella & Louis” med giganterna Ella Fitzgerald och Louis Armstrong.
– Alla som lyssnar kommer att bli intresserade. Sedan kan man lyssna på Benny Goodman, Count Basie och Duke Ellington. Sedan är man fast, säger Per Olof Peterson.

Per Olof Peterson
Ålder: 75 år.
Bor: Torsås, Småland.
Familj: Två döttrar och fem barnbarn.
Gör: Pensionär. Är en av programledarna för Amazing Jazz som sänds på torsdagar och med repris på söndagar i närradiokanalen Radio Nybro
Intressen: Jazzmusik, fotografi och bilar.

Text Anna Smedberg Foto Kristina Wirén

Senaste artiklarna