– Man lär sig hela tiden. Man blir inte sämre som skådespelare med åren. Det är en fördel framför att vara fotbollsspelare, säger Lennart Jähkel.

Jähkel är mer tillfreds med livet efter 60

Det är inte i komfortzonen som Lennart Jähkel känner sig mest hemma. Han gillar utmaningar, att ställas inför en komplicerad roll kittlar både hans fantasi och utmanar hans förmåga till rollgestaltning. En av hans mest krävande roller blev att spela mördare i filmen Jägarna, en prestation som också gav honom en guldbagge för bästa manliga biroll.

– Det går aldrig att förstå en person som mördar andra människor, men att han också älskade opera och sjöng vackert gjorde honom mer intressant. Jag föreställde mig att det var något som var dött inom honom, men där fanns också något vackert. Där hittade jag ett sätt att gestalta honom, säger Lennart Jähkel.
Vi har träffats på hans favoritcafé på Söder i Stockholm, bara några kvarter från hans hem vid Hornstull. På andra sidan kanalen ser han ön Långholmen och båtplatsen där hans tidigare ögonsten Sola ligger och väntar på vårrustning.
Han har lämnat projektet båt bakom sig efter 29 år, som han även i sin yrkeskarriär lämnat saker som känts ”färdigt” och gått vidare för att ankra upp på andra ställen.
I höst fyller han 63 och är mer tillfreds med sitt liv. Åren har gett honom mer erfarenhet och säkerhet och lusten till skådespeleri finns kvar.
– Man lär sig hela tiden. Man blir inte sämre som skådespelare med åren. Det är en fördel framför att vara fotbollsspelare, säger han och skrattar.
– Och infinner sig inte lusten, får man helt enkelt jobba sig in i den. Det kan kräva både disciplin och hårt arbete, säger han.

Tjänstledig för opera
Lennart Jähkel är tjänstledig från sitt arbete på Kulturhuset stadsteatern för att enbart ägna sig åt höstens föreställning Tolvskillingsoperan som har premiär den 11 september på Folkoperan i Stockholm. Det är ett samarbete mellan de båda teaterscenerna så helt borta från Stadsteatern är han inte. Han har gjort det för att inte helt dräneras på lust och för att han numera både kan välja och välja bort.
I stället har han besökt VM i Åre, lånat en kompis lägenhet och åkt skidor både utför och på längden. Aktivt vilat sig i form.

Jag går på gym och tränar yoga varje morgon

– Jag har vägt lite för mycket för att springa, men nu när våren kommer cyklar jag överallt, jag går på gym och tränar yoga varje morgon, gör solhälsningen fem gånger, simmar ibland.
Jo, han tänker mer på sin hälsa. Åldern tar ut sin rätt och han orkar inte lika mycket längre. Och det är inte lika kul att jobba 40 dagar i sträck med repetitioner på dagarna och föreställning på kvällen och bara några dagars ledighet, säger han.

”Är ingen sångare”
Repetitionerna pågår för fullt, men ensemblen har ledigt från midsommar för att sedan återuppta arbetet fyra veckor innan ridån går upp. Här står han inför sin senaste utmaning. Han är ingen sångare, säger han, men i rollen som polischefen Tiger Brown sjunger han duett med den sångbegåvade skådespelaren Fredrik Lycke som spelar Mackie Kniven.
– Jag övar text, som blir allt svårare lära sig med åren. Det har alltid varit ett tragglande och jag tar sånglektioner. Jag går och står, läser tyst och högt. Men det ska nog gå bra, säger han och ler.
Och så berättar han att han tjatade sig till ett steppnummer när han var med i musikalen Top hat på Malmöoperan för några år sedan.
– Regissören gav mig slutligen tillåtelse att göra ett kort steppnummer i samband med applådtacket, säger han och spricker upp i ett leende när han visar en video på telefonen som man gjorde inför föreställningen.
Han har även tidigare visat prov på sin övertalningsförmåga. Som då han ”parkerade” utanför förre teaterchefen Benny Fredrikssons rum för att påminna honom om löftet att sätta upp en monolog som han gjort tillsammans med Kristina Lugn. Uthållighet och envishet gav resultat även den gången.
Lennart Jähkel har varit med i flera publikframgångar. Han sjösatte projektet Pistvakt med vännerna Jacob Nordenson och Tomas Norström, som blev en älskad tv-serie om de tre norrländska bröderna Marklund, pistvakter i köldhålet Svartlien.

Pistvakt det roligaste
Samtalet böljar fram och tillbaka. Vi pratar om tidigare roller, om farfar som kom från Tyskland och släkten som träffas vartannat år, hans tyskastudier för några år sedan och roller som varit krävande men också lustfyllda – som rollen i Mig äger ingen, som bygger på Åsa Linderborgs självbiografiska roman om hennes alkoholiserade pappa.
Hur hittar han fram till gestaltningen i sina roller?
– Olika roller kräver olika saker och det finns igen paketlösning utan man hämtar inspiration från olika håll. Jag gjorde en roll i en Shakespeareföreställning där jag spelade en maktmänniska. När jag föreställde mig att han var hög på heroin hittade jag rätt.

Det mest lustfyllda jag gjort är nog Pistvakt

– Jag har också använt mig av ett uttryck som Mona Sahlin använde när hon avfärdade en journalist och avslutade intervjun genom att blunda och vända bort huvudet. Och så har jag använt mig av mina bröder, exempelvis i Pistvakt där jag spelade äldst men egentligen är yngst.
– Pistvakt är nog det roligaste och mest lustfyllda jag har gjort. Det var vår egen uppfinning och satt som hand i handske.

 • Lennart Jähkel
  Bor: Stockholm.
  Född: 27 september 1956.
  Familj: Ja, dock inga egna barn. Två bröder och tre brorsbarn samt släkt i Tyskland.
  Aktuell: Tolvskillingsoperan.
  Intressen: Båtliv, nu gärna som gast på vänners och broderns segelbåt – ”det är bättre att bara kunna hoppa av när man seglat klart”. Cykla. För några år sedan cyklade han från Stockholm till Malmö.

25 procent rabatt på Tolvskillingsoperan
Tolvskillingsoperan är ett musikaliskt äventyr i samarbete mellan Folkoperan och Kulturhuset stadsteatern i Stockholm. Premiär den 11 september.
Boka biljetter med 25 procent rabatt:
Gå in via www.folkoperan.ebiljett.nu/tag/55. Följ instruktionerna och uppge TSO19SKPF vid betalningen i rutan ”Kampanjkod”. Erbjudandet gäller vid mån av plats på hela spelperioden och kan ej kombineras med andra rabatter. Boka senast 15 september via webben eller maila till biljett@folkoperan.se

Text Ullacarin Tiderman Foto Ullacarin Tiderman

Senaste artiklarna