Julgryta

Det här behöver man för en gryta för fyra till fem personer men man kan lätt göra den större eller få en sparad måltid till ytterligare en dag.

4-5 personer
1 kg benfritt kött av vildsvin eller älg (eller annat vilt eller tamt kött)
100 g bacon i bitar
4 medelstora gula lökar i delar eller 8 små
1 vitlöksklyfta, hackad
2 morötter
1 hg kålrot
1 hg rotselleri
5 dl buljong av höns, alternativt kött- eller viltbuljong
Lite arrowrot eller snabbmjöl utrört i vatten till redning
Kryddor: Timjan, enbär, vitlök, en matsked tomatpuré, persilja, svart- och vitpeppar, salt och ett lagerblad
Gärna några dl rött vin samt olja eller smör till stekningen
Har man svamp att tillgå så passar det också bra i grytan men får gå i mot slutet tillsammans med äppelbitar och lingon. Man kan även garnera med lite äpple.

Använd gärna en järngryta och dela köttet i bitar om ca 3X3 cm, bryn dem på stark värme några minuter runt om och krydda med salt och peppar. Ta upp dem.

Fräs baconbitarna några minuter, sänk värmen och bryn lök och vitlök i smör eller olja. Dela rotsakerna i mindre bitar och låt dem fräsa med och krydda något med svartpeppar.

Lägg tillbaka köttet, tillsätt tomatpuré, häll på buljongen och om du har lite rött vin. Tillsätt timjan, enbär, lagerblad och en del av persiljan och koka upp. Sänk värmen och låt småputtra under lock ca 1,5 till 2 timmar.

Prova om det är tillräckligt med smaker. Rör ut arrowroten eller mjölet med vatten som redning. Tillsätt eventuellt svamp, äpplen och lingon samt resten av persiljan inför serveringen. Jag tar gärna ett par ansjovisfiléer och hackar dem och tillsätter i grytan, det ger en fin smakbrytning.

Servera gärna med kokt pressad potatis eller mos alternativt kokt potatis.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom